Meny

Storstilt tjuvjakt på rype avdekket

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helikopterbilder bekrefter at det har foregått omfattende tjuvjakt på rype i Finnmark.

Miljødirektoratets feltpersonell i Statens naturoppsyn (SNO) avdekket tjuvjakten i Nassajokka i Kautokeino. Masse snøskuterspor i tillegg til blodspor bekrefter at dette var folk på jakt etter rype.

SNO hadde observert mellom 300 og 600 ryper i området bare dager tidligere. Denne gangen fant de kun snøskuterspor, rypefjær og blodflekker.

– Nærmest bare å plukke

– Naturen er ekstra sårbar nå. Det gjelder også rypa, fordi den har gått inn i den tida hvor steggene spiller og kjemper om hønenes gunst. De eksponerer de seg veldig og kan bli så tamme at de ikke bryr seg særlig om folk på snøskuter. Dermed blir det nærmest bare å plukke dem for tjuvjegerne, sier direktør Pål Prestrud i SNO på Miljødirektoratets nettsider.

Les også: Mann skutt på rypejakt i Telemark

Tjuvjegerne har brutt både viltloven og motorferdselloven. Jakt på kjøretøy er i seg selv ulovlig. I tillegg er rypene felt utenfor den satte jakttiden. Etter 15. mars er fuglen fredet i Finnmark.

Tar seg til rette

– Det er nå grunnlaget legges for årets produksjon av rype, men likevel er det noen som tar seg grovt til rette og beskatter fellesskapet ressurser på en ulovlig måte. Vi prioriterer å følge opp denne typen saker , i tett samarbeid med politiet, sier Presterud videre.

Ifølge Miljødirektoratet har det vært en nedgang i rypebestanden på mer enn 30 prosent i Norge de siste ti årene. Derfor er jakttidene og kvotene strengt regulert.

Les også: Disse lydene kan forsvinne fra Norge

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus