Meny

Det blir stadig færre bjørner i Norge

Det blir stadig færre bjørner i Norge. Det viser nye tall fra Rovdata. Foto: Per Løchen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2015 ble det påvist 128 brunbjørner i Norge. Det er det laveste antall bjørner som er registrert i landet siden de landsomfattende innsamlingene startet i 2009.

Resultatet presenteres i en ny rapport fra Rovdata og NIBIO Svanhovd. De har analysert DNA fra innsamlede skit og hårprøver.

– Antall registrerte individer har i gjennomsnitt falt med cirka fire prosent hvert år i perioden, forteller Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Det er flest bjørner i Finnmark, med 49 individer. Hedmark har 43 bjørner og følger dermed tett etter. Spesielt i Trøndelagsfylkene synker bestanden. På sju år har den gått ned fra 54 til 19 bjørner.

Les også: Flere nordmenn positive til rovdyr

Stortinget har som mål at det skal fødes 13 kull med bjørneunger hvert år i Norge. I 2015 beregner Rovdata at det ble født seks kull.

De fleste bjørnene lever nær riksgrensene mot øst, og tilbringer trolig deler av året i våre naboland.

– Nedgangen i antall registrerte bjørner i Norge følger samme mønster som bjørnepopulasjonen i Sverige, noe som ikke er overraskende siden de begge tilhører en felles skandinavisk bestand, forklarer Kindberg.

Les også: Biologer krever egne områder for rovdyr

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus