Meny

Jagerfly fra Ørland reddet dødssyk pasient i Tromsø

HJERTEGOD: Forsvaret stilte med en F-16-maskin da en hjerte-lungemaskin måtte fraktes fra Trondheim til Bodø for å redde en kritisk syk pasient. Foto: Nils Petter Skipnes / Luftforsvaret

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

338-skvadronen stilte opp da sykehuset i Tromsø trengte en hjerte/lunge-maskin fra St. Olavs hospital i Trondheim.

– Pasienten var så dårlig at vedkommende ikke kunne ha blitt reddet på annet vis. Så all ære til Forsvarets 338-skvadron som responderte så fort. Det reddet livet til pasienten, sier overlege Anders Wetting Carlsen ved sykehuset til Adresseavisen.

Legene hadde ingen mulighet til å frakte maskinen til Tromsø på kort tid og spurte Forsvaret om hjelp. Dette skjedde i begynnelsen av april.

– De stilte opp uten å stille andre spørsmål enn hvor stor maskinen var. 40 minutter etter at vi tok kontakt var en F-16 i lufta på vei nordover. Når det haster sender vi jo vanligvis ting med Jet-Pack, men denne transporten kvalifiserer virkelig til betegnelsen, sier Wetting Carlsen.

Det var skvadronsjef Bjørge Kleppe ved Ørland hovedflystasjon som ble oppringt fra sykehuset.

– 338-skvadronen hadde et jagerfly som sto klart på rullebanen fordi det skulle på øvelse på Rygge. Vi hadde muligheten til å omprioritere, og mente dette var så pass viktig at vi ville bidra, sier Kleppe.

Piloten tok dermed en omvei om Bodø på vei til Rygge. Der ventet traumeteamet som skulle ta med maskinen videre til tromsø. Vanligvis bruker jagerflyet mellom 30 og 35 minutter til Bodø. Denne gangen brukte det 25 minutter.

– Det er veldig hyggelig å kunne bidra med noe i det sivile samfunn. Det meste vi gjør er ikke synlig, så det er fint at folk ser at vi kan hive oss rundt og bidra, sier skvadronsjefen.

Les også: – Luftforsvaret har ti operative F-16-fly

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus