Meny

Fengselet gjør ingen endringer i Breiviks soningsregime

Oslo tingrett mener soningsregimet til Anders Behring Breivik ved Skien fengsel bryter med menneskerettighetene. Fengselet vil foreløpig ikke gjøre endringer i soningen hans. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skien fengsel vil foreløpig ikke endre noe ved Anders Behring Breiviks soningsforhold som følge av dommen fra Oslo tingrett.

Oslo tingrett fastslo onsdag at soningsregimet til den terrordømte 37-åringen bryter med menneskerettighetene, særlig på grunn av den lange og omfattende isolasjonen han har vært og er underlagt.

Breiviks advokat Øystein Storrvik uttalte etter dommen at han forventet at fengselet umiddelbart vil innføre lempninger på soningsforholdene.

Det kommer fengselet imidlertid ikke til å gjøre, sier fengselsleder ved Telemark fengsel, Ole Kristoffer Borhaug, til NTB.

Han peker på at dommen så langt ikke er rettskraftig. Regjeringsadvokaten, som har ført saken for Kriminalomsorgen, opplyser at de foreløpig ikke har konkludert når det gjelder spørsmålet om de vil anke saken eller ikke.

Les også:   Støre forstår at folk reagerer på Breivik-dommen

Må følge regelverk

Breivik sitter på avdeling for særlig høyt sikkerhetsnivå i Skien fengsel.

– Slik jeg tolker dommen, handler dette mer om endringer på systemnivået. Vi må forholde oss til gjeldende regelverk, og da fortsetter vi som før, sier Borhaug.

Den omfattende og langvarige isolasjonen terrordømte Anders Behring Breivik er underlagt, bryter med menneskerettighetene, ifølge Oslo tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Han peker på at straffegjennomføringsloven er tydelig på at innsatte på avdeling for særskilt sikkerhetsnivå ikke kan ha samvær med innsatte fra andre avdelinger.

I dag er det ikke andre innsatte enn Breivik på avdeling for særskilt høyt sikkerhetsnivå.

– Om det skulle komme andre innsatte på avdelingen, er det heller ikke sikkert det er mulig med samvær, det må en konkret vurdering til i hvert tilfelle med hensyn til sikkerhet, sier Borhaug.

Han sier fengselet foreløpig heller ikke planlegger mer profesjonelt samvær mellom Breivik og fengselsbetjenter, og sier dette i tilfelle vil bli svært ressurskrevende for fengselet.

Bakgrunn:  Breivik vant delvis saken om soningsforholdene

Glassvegg

Borhaug sier han ser to elementer i dommen som kan føre til endringer dersom den blir rettskraftig.

– Det dreier seg om å vurdere å ikke bruke glassvegg ved enkelte besøk, og det dreier seg om mer kontakt med andre. På det siste punktet må det imidlertid en regelendring til, mener Borhaug.

Han understreker samtidig at fengselet uavhengig av dommen kontinuerlig vurderer lempninger i sikkerhetstiltak både for Breivik og alle andre innsatte.

– Det har over tid blitt gjort flere lempninger på hans soning, påpeker han.

Under rettssaken før påske ble det dokumentert at fengselet har gått fra én til to timers samvær med fengselsbetjenter i uka for Breivik, etter at Sivilombudsmannen advarte mot en risiko for isolasjonsskader ved avdelingen i fjor. Han har også fått tilbud om mer lufting, han har fått starte med botrening og fengselet har trappet ned på bruken av håndjern.

Borhaug mener dommen dels er historisk betinget fordi den tar opp forhold i fortiden som fengselet har endret på.

Kriminalomsorgsdirektoratet ønsker ikke å kommentere saken og henviser til Regjeringsadvokaten.

Les også:  Eskil Pedersen sint og opprørt over Breivik-dom

Dommen etter Breiviks søksmål mot staten:

* Oslo tingrett konkluderer med at menneskerettighetskonvensjonens artikkel 3 er krenket overfor Anders Behring Breivik under hans fengselsopphold i Ila fengsel og i Telemark fengsel i Skien.

* Artikkel 3 lyder: Ingen må bli utsatt for tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

* Oslo tingrett mener isolasjonens lange varighet, manglende begrunnelse for tiltaket og begrensede klagemuligheter samlet representerer et brudd på artikkel 3.

* Staten er frifunnet for å ha brutt artikkel 8, som gjelder rett til respekt for privatliv og korrespondanse.

* Retten mener imidlertid Breivik ikke synes å ha tatt påviselig skade av soningsforholdene.

* Retten stiller spørsmål ved nødvendigheten av så mange nakenundersøkelser av Breivik ettersom han var underlagt et så strengt sikkerhetsregime.

* Staten dømmes til å betale Breiviks sakskostnader med 330.937,50 kroner.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus