Meny

Neda-saken avvist i Høyesterett

Advokat Arild Humlen og leder Heidi Bjerga i Nedas støttegruppe i Oslo tingrett i 2013. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken til Neda Ibrahim og hennes familie blir ikke behandlet i Høyesterett, etter at rettens ankeutvalg har avvist anken.

Det opplyser Heidi Bjerga, leder i støttegruppa, ifølge NRK.

– Det er med stor sorg, skuffelse og skam vi meddeler dette. Avslaget gir ikke noen grundig begrunnelse, skriver støttegruppa i en uttalelse på sin Facebook-side.

Returnert til Jordan

Nå 14-årige Neda, hennes foreldre og tre yngre søsken ble tvangsreturnert til Jordan i juni 2013 etter ti år i Norge. Årsaken var at foreldrene hadde løyet om hvor de kom fra. Da familien kom til Norge, hevdet de først at de var palestinere fra Irak. Senere er det fastslått at de har bakgrunn fra Jordan. De to yngste av de fire barna er født i Norge.

Familien har fått fem avslag på søknad om asyl i Norge. Det siste avslaget ble brakt inn for Oslo tingrett, som i 2013 opphevet vedtaket fra Utlendingsnemnda (UNE) om utvisning av familien. UNE fattet så et nytt vedtak om å utvise familien.

Anket

Familiens advokat, Arild Humlen, tok saken til retten igjen. Oslo tingrett opprettholdt nemndas vedtak. Tingrettens avgjørelse ble anket til Borgarting lagmannsrett, som forkastet anken om oppholdstillatelse for familien. Nå har altså Høyesteretts ankeutvalg avvist anken.

Advokat Arild Humlen har gjennom rettsrundene argumentert med hensynet til barnas rettigheter. Utlendingsnemnda har begrunnet sine avslag med at innvandringsregulerende hensyn veier tyngst i denne saken, ettersom foreldrene oppga uriktig informasjon.

Neda-saken:

* Neda Ibrahim (nå 14 år gammel), hennes foreldre og tre yngre søsken ble tvangsreturnert til Jordan i juni 2013 etter ti år i Norge.

* Da familien kom til Norge, hevdet de først at de var palestinere fra Irak. Senere er det fastslått at de har bakgrunn fra Jordan.

* Familien har fått fem avslag på søknad om asyl i Norge. Det siste avslaget ble brakt inn for Oslo tingrett, som i 2013 opphevet vedtaket fra Utlendingsnemnda (UNE) om utvisning av familien.

* UNE fattet så et nytt vedtak om å utvise familien. Familiens advokat, Arild Humlen, tok saken til retten igjen. Oslo tingrett opprettholdt da nemndas vedtak.

* Tingrettens avgjørelse ble anket til Borgarting lagmannsrett, som forkastet anken om oppholdstillatelse for familien.

* Saken ble anket til Høyesterett. Høyesteretts ankeutvalg har nå avgjort at Neda og familien ikke får anken behandlet.

* Advokat Arild Humlen har gjennom rettsrundene argumentert med hensynet til barnas rettigheter. Utlendingsnemnda har begrunnet sine avslag med at innvandringsregulerende hensyn veier tyngst i denne saken, ettersom foreldrene oppga uriktig informasjon.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus