Demonstrasjoner mot norsk barnevern

Under slagord som «Send barna hjem nå» og «Barnevernet = Gestapo» samlet noen hundre demonstranter seg foran Stortinget lørdag for å vise sin motstand mot barnevernet.
Under slagord som «Send barna hjem nå» og «Barnevernet = Gestapo» samlet noen hundre demonstranter seg foran Stortinget lørdag for å vise sin motstand mot barnevernet. Foto: Ole Berg-rusten / NTB Scanpix

Under slagord som «Send barna hjem nå» samlet noen hundre demonstranter seg foran Stortinget lørdag for å vise sin motstand mot barnevernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av demonstrantene var selv foreldre som er blitt fratatt sine barn av barnevernet. Samtidig skulle det være lignende demonstrasjoner i nærmere 60 byer i 20 land, ifølge arrangørene.

– Vi har samlet folk gjennom sosiale medier, opplyser Alf Magne Henriksen fra gruppa «Barnevernet vi vil ha fullstendig fjernet» til NTB.

Han ønsker ikke å opplyse hvem gruppa har alliert seg med i USA og en rekke europeiske land, der demonstrasjonene etter planen skal foregå.

– Det er hemmelig. Men dette stopper ikke her. Vi gir oss ikke før dagens barnevern er fjernet, sier Henriksen.

Les også: Forsker: – Hvor er norske politikere når barnvernet filleristes i utlandet?

Vakt oppsikt

En av sakene som har utløst demonstrasjonen, er et norskrumensk ektepar, bosatt i Naustdal i Sogn og Fjordane, som i november i fjor ble fratatt sine fem barn og siktet for familievold.

Saken har vakt oppsikt utenfor landegrensene. I Romanias hovedstad Bucuresti demonstrerte minst 7.000 til støtte for det unge ekteparet lørdag, og samme dag viste den britiske kringkasteren BBC en kritisk dokumentar om saken.

Advokat Jørgen Stueland fra Raufoss, som har spesialisert seg på barnevern, var blant dem som hadde tatt turen til Eidsvolls plass lørdag.

– Jeg er ikke enig i alt som sies her, men i mange saker er jeg uenig i barnevernets begrunnelser for å ta barna fra foreldrene, sier Stueland til NTB.

– Et generelt problem er at i barnevernet, som i psykiatrien, er det ofte snakk om omtrentlighet og synsing. Men mens psykiaterne erkjenner at deres diagnoser kan være usikre, er barnevernet ofte skråsikre i sine konklusjoner, framholder han.

Les også: Hundrevis demonstrerte mot norsk barnevern i Bucuresti

Viktig å korrigere

Statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet Kai-Morten Terning (Frp) sier til NTB at han tar kritikken på alvor, men at det er mye som ikke har rot i virkeligheten.

– Det er viktig for oss å korrigere dette bildet. Noe av kritikken som har kommet fra utlandet, er det ikke noe hold i, som at barnevernet bedriver kidnapping og en rekke andre grove påstander, sa Terning fredag.

Les også: Barnevern mot romfamilier bekymrer Europarådet

Utenlandsk kritikk mot norsk barnevern:

* Lørdag er det demonstrasjoner i en rekke land til støtte for en norskrumensk familie i Naustdal i Sogn og Fjordane der barnevernet har overtatt omsorgen for fem barn. Et av de fem barna er tilbake hos foreldrene. Foreldrene har innrømmet at de har gitt barna klaps på barna og trukket dem i ørene.

* BBC sender lørdag en kritisk dokumentar om norsk barnevern. De siste årene har det dukket opp flere saker der norsk barnevern har blitt kritisert fra andre land.

* I oktober 2015 trakk myndighetene i Tsjekkia en innbydelse til en feiring på slottet i Praha til den norske ambassadøren i landet på grunn av en barnevernssak, der en tsjekkisk mor i Norge var fratatt to sønner. Tsjekkias president Milos Zeman sammenlignet det norske barnevernet med naziprogrammet Lebensborn og viste til at barna ble fratatt deres tsjekkiske arv.

* I mai 2015 demonstrerte hundrevis mot norsk barnevern i blant annet London, Praha, Dublin og Wien.

* I oktober 2014 anklaget Russlands barneombud barnevernet i Norge for terror og overgrep. Pavel Astakhov krevde at internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner rettet oppmerksomhet mot det han omtalte som «barneterror i Norge».

* I 2011-2012 ble det stor oppmerksomhet i indiske medier og et sterkt diplomatisk press mot Norge etter en sak der barnevernet overtok omsorgen for to indiske barn i Stavanger. Saken var blant annet tema under et møte mellom daværende statsminister Jens Stoltenberg og Indias statsminister Manmohan Singh. Etter en lengre strid som endte i Stavanger tingrett ble det besluttet å overlate omsorgen for barna til en onkel i India. I indisk rett ble moren tilkjent foreldrerett.

Personvernpolicy