– Bredbånd og mobil like viktig som vei og jernbane

<p>Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (t.h.) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen la frem stortingsmeldingen Digital agenda for Norge, om IKT- og ekom-politikken fredag. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)</p>
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (t.h.) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen la frem stortingsmeldingen Digital agenda for Norge, om IKT- og ekom-politikken fredag. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Nødvendig tilgang til bredbånd og mobiltelefon er like viktig som infrastruktur for vei og jernbane, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Elektronisk kommunikasjon (ekom) er en vesentlig del av hverdagen vår. Nå har vi for første gang et felles dokument som viser retningen for utviklingen av vårt digitale samfunn og hvordan vi kan sikre utbygging av nødvendig infrastruktur for databaserte arbeidsplasser i Norge, sier Solvik-Olsen i forbindelse med presentasjonen av regjeringens IKT-politikk fredag.

Ekomplanen er en del av den såkalte digitale agenda og penser innom tema som mobil- og bredbåndsdekning, robuste ekomnett, markedsregulering, valgfrihet på internett og sikkerhet i ekomnett og -tjenester.

– Det skal være lønnsomt for tilbyderne å investere i ekom. Det skal være enkelt å være ekomkunde, og vi skal få nye tjenester til en rimelig pris. Nye aktører i markedet, nye forretningsmodeller, nye tjenester, nye teknologier og ikke minst nye brukervaner krever ny og oppdatert regulering, sier Solvik-Olsen.

Han sier målet er at 90 prosent av norske husholdninger innen 2020 skal ha et tilbud om en datahastighet på minst 100 megabit per sekund. På lang sikt er målet at alle husstander skal ha tilbud om høyhastighetsbredbånd.

– Det skal være god mobildekning der folk bor, jobber og ferdes. Dette gjelder ikke minst for pendlere på tog. Dette krever godt samarbeid mellom ekomtilbydere, togselskapene og Jernbaneverket. Det er nå inngått avtaler med både Telenor og Telia om strategisk utbygging langs jernbanen, sier Solvik-Olsen.

Han sier bredbåndsutbyggingen i fremtiden skal være markedsstyrt, og at det skal arbeides for at det skal være minst tre konkurrerende mobilnett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus