Kvinne døde etter kreftstudie på sykehus i Oslo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesmannen har konkludert med at Oslo universitetssykehus brøt loven da en kvinne som deltok i en kreftstudie, døde få dager etter operasjon. Studien er nå stoppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen hadde kreft i bukspyttkjertelen og ville ikke ha flere kurer med cellegift, men sykehuset tilbød henne å delta i en ny studie, skriver VG.

I studien skulle legene behandle svulsten med varme nåler med strøm. Nålene ble satt inn i svulsten i bukspyttkjertelen og skulle drepe mesteparten av den.

Dagen etter operasjonen var kvinnen smertefri, men etter hvert fikk hun blant annet smerter, pusteproblemer og hjertesvikt. Senere døde hun av multiorgansvikt og alvorlig blodforgiftning.

I ettertid skrev sykehuset at kvinnen var for syk til å delta i studien.

– Vi konkluderte også med at denne pasienten ikke burde vært ansett som egnet til denne behandlingen grunnet hennes sykdomstilstand, sier Einar Hannisdal, seksjonssjef ved helseavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Før kvinnen, hadde en annen person vært med i studien, uten komplikasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien var godkjent hos Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk, men ble stoppet etter at kvinnen døde, og er ikke blitt gjenopptatt.

Morten Tandberg Eriksen, klinikkleder for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon ved Oslo universitetssykehus, sier til VG at de involverte er lei seg for utfallet, og at de har tatt til etterretning at Fylkesmannen mener kvinnen var for syk til å være med i studien.