Anundsen må svare om Storskog-håndtering

Ap-nestleder Hadia Tajik vil ha svar på nøyaktig hva Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) visste om de faktiske forholdene på Storskog.
Ap-nestleder Hadia Tajik vil ha svar på nøyaktig hva Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) visste om de faktiske forholdene på Storskog. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap og SV stiller kritiske spørsmål til justisminister Anders Anundsens håndtering på Storskog da de nye instruksene om asylhåndtering skulle på plass i november i fjor, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektoratet (POD) og andre involverte aktører i asylkrisen har i vinter jobbet med en såkalt erfaringskartlegging etter at omkring 5.000 asylsøkere kom til Storskog fra Russland i fjor høst.

Arbeidet er ikke ferdig, men konklusjonene er klare, viser utkastet Sør-Varanger kommune har fått tilsendt for gjennomlesing. I utkastet, først omtalt av iFinnmark , tar direktoratet sterk selvkritikk for å ha brukt en måned på å besvare politimester Ellen Katrine Hættas bønn om ressurshjelp.

Først da det kom hundre asylsøkere daglig, fikk politiet i Kirkenes ordentlig hjelp.

Les også: Kun 3 prosent av Storskog-asylsøkerne har fått bli

Kontrollhøringer

Saken kan bli gjenstand for sak og mulige kontrollhøringer i Stortinget, varsler Bård Vegar Solhjell (SV).

– Når den endelige rapporten fra Politidirektoratet foreligger, vil jeg ta saken opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Instruksen som justisministeren skulle gjennomføre, kom jo etter at Stortinget hadde gjennomført et hastevedtak med lovendringer, uten høringer og komitébehandling, sier Solhjell til VG tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hadia Tajik vil ha svar på nøyaktig hva justisministeren visste om de faktiske forholdene på Storskog, og hvorfor han – etter hennes mening – ble handlingslammet.

– Hvis det som står i rapporten er riktig, viser det at Anundsen manglet kontroll på grensen over Storskog i lengre tid. Det er svært alvorlig. Vi påpekte manglene på kontroll allerede i høst, nå ser denne foreløpige rapporten ut til å vise det samme, sier Ap-nestlederen til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kan bli umulig å sende ut 1.477 Storskog-søkere

– Veldig uferdig

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er på reise og har ikke blitt forelagt kritikken. Hans statssekretær Marit Berger Røsland (H) skriver i en epost til VG at departementet avventer den endelige rapporten fra POD før det gis noen kommentarer til funnene.

Avdelingsdirektør Knut Smedsrud, som leder Avdeling for politiberedskap og krisehåndtering i POD, understreker overfor NTB at rapporten ikke er ferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Erfaringsrapporten er et veldig uferdig produkt som ikke gir et helhetlig bilde av situasjonen, og som ikke har vært gjennom en kvalitetskontroll. Rapporten må utfylles med fakta og tall, og settes i en større kontekst, sier han til NTB.

– Den var ikke ment for offentligheten i den versjonen som nå foreligger. Bildet som nå er etterlatt, ønsker vi å korrigere. Jeg kjenner meg ikke igjen i det som skrives om en manglende situasjonsforståelse for situasjonen som oppsto. Vi fulgte dette veldig nært, og skal også huske på at dette var i en situasjonen da ankomsttallene både hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen og i Østfold var veldig store, sier Smedsrud.

Les også: Anundsen: Trolig skjerpet id-kontroll på reiser utenfor Schengen

– Skulle hatt mer ressurser

– I ettertid er det ikke vanskelig å se at vi gjerne skulle ha satt inn mer ressurser på et tidligere tidspunkt, men det var vanskelig å forutse, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Smedsrud ble det sendt én ansatt fra PU den 11. september og ytterligere fem personer et par dager senere, og så fem nye den 22. september.

– Så det var en ganske rask eskalering. Vi hadde tett kontakt både med PU, Østfinnmark og Østfold i denne perioden, sier han.

Han sier rapporten neppe vil være ferdig til midten av april, slik de tidligere hadde planlagt.

– Jeg kan ikke si noe om når den kommer, men jeg håper det vil gå raskt. Jeg vil ikke love at den kommer innen utgangen av april, sier Smedsrud.