Tre vinnerforslag om nytt vikingtidsmuseum

Se video fra kunngjøringen her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arkitektvinnerne for et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo er kåret. Vinnerforslagene kommer fra Naust – AART architects, JA JA ARCHITECTS i samarbeid med Coast Studio og Arkitekturfabrikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele 111 bidrag har konkurrert i Statsbyggs åpne plan- og designkonkurranse om det nye vikingtidsmuseet.

– Forslagene til nytt Vikingtidsmuseum er en svært viktig milepæl på veien mot et nytt moderne museumsbygg. Med et nytt Vikingtidsmuseum får publikum oppleve Norges viktigste bidrag til verdensarven i en mye bedre ramme, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen.

Les også: Haggis kan være norsk

– En større fortelling

Førsteplassen i konkurransen går til danske AART architects for bidraget «Naust», mens andreplassen går til JA JA Architects i samarbeid med Coast studio for «Vikingtiden på ny». Tredjeplassen går til konseptet «Favn» av Arkitekturfabrikken i Trondheim. De tre vinnerforslagene skal Statsbygg arbeide videre med.

– Vinnerutkastene åpner for at vikingskipene kan bli en større fortelling om vikingtiden. De sørger for at vikingtidssamlingen kan sikres for ettertiden, og gir et større publikum bedre mulighet til å oppleve denne fantastiske kulturarven, sier direktør Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Byrådet: Klart for bygging av nytt Munch-museum

Tre ganger så stort

Arealrammen for prosjektet er på 13.000 kvadratmeter, hvorav 9.300 kvadratmeter er nybygg. Det nye museet vil bli tre ganger så stort som det eksisterende Vikingskiphuset.

Statsbyggs utviklingsdirektør Bjørne Grimsrud har ledet den ni personer store juryen som har vurdert de innkomne bidragene, som ble anonymisert for at juryeringen skulle bli rettferdig.

Les også: Her er museene du aldri hadde trodd at fantes