Kan bli tvunget til å stoppe DAB-satsingen

FM-nettet slukkes etter planen i 2017. Neste generasjon radio bruker DAB-teknologi, som denne fra produsenten Tivoli. Digitale signaler skal gi bedre lydkvalitet og rom for flere radiostasjoner. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FM-nettet slukkes etter planen i 2017. Neste generasjon radio bruker DAB-teknologi, som denne fra produsenten Tivoli. Digitale signaler skal gi bedre lydkvalitet og rom for flere radiostasjoner. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

DAB-satsingen til norske myndigheter kan bli reversert. I en klage EFTA har mottatt, hevdes det at innføringen av DAB er et brudd på EØS-avtalen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For et år siden bestemte regjeringen, og daværende kulturminister Thorhild Widvey (H), at FM-nettet stenges i januar 2017 og at radioen i Norge dermed blir heldigital.

Norge er det eneste landet i verdens som har valgt å legge ned FM-båndet.

Bakgrunn: Neste år er det slutt på FM-radio

Dagens Næringsliv skriver i dag at Norge nå kan bli tvunget til å endre planene om at FM-nettet skrus av i 2017.

Avisen skriver at utbyggingen av DAB kan være et brudd på EØS-avtalen. ESA som er Det europeiske frihandelsforbundet overvåkingsorgan, undersøker nå om NRK har brukt lisenspenger på utbyggingen av DAB.

Ifølge Dagens Næringsliv har ikke NRK mulighet til dette. Dersom undersøkelsene viser at NRK har brukt lisenspenger, kan nettet som snart er ferdig utbygd måtte bygges ned.

– Det er ikke uvanlig at vedtak gjort av Stortinget blir satt til side av ESA- eller EFTA-domstolene, sier tidligere sjef i ESA, Per Andreas Bjørgan til DN.

NRK-direktør Øyvind Vasaasen sier det er en alvorlig sak, men at han tviler på at DAB-satsingen blir avbrutt.

Les saken: Norges varslingssystem ved kriser trues av DAB-satsing