Mulla Krekar må betale erstatning

Mulla Krekar ble frikjent for trusler mot kurderen Halmat Goran. Likevel må han betale erstatning. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
Mulla Krekar ble frikjent for trusler mot kurderen Halmat Goran. Likevel må han betale erstatning. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Mulla Krekar må betale 40.000 kroner i oppreisning til Halmat Goran, selv om Krekar i mars ble frikjent for trusler mot kurderen, melder Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, sier til avisen at dommen vil bli anket.

I tingretten ble Krekar dømt til å betale Goran 75.000 kroner i erstatning. Summen er imidlertid satt ned fordi bakgrunnen for truslene var Halmat Gorans egne handlinger, heter det i dommen fra Borgarting lagmannsrett.

I Oslo tingrett ble Krekar også dømt til halvannet års fengsel for truslene som han var anklaget for å ha framsatt i NRK-intervjuet i februar i fjor. I mars ble han frikjent av lagmannsretten.

Les også: Krekar kreves for inntil 150.000 kroner i erstatning

I NRK intervjuet sa han blant annet dette: «Den som fornærmer religionen vår, må vite at en av oss kommer til å dø. Han, eller andre enn ham, som fornærmer vår religion, vår ære, må forstå at dette er en konflikt på liv og død».

Episoden skjedde en drøy måned etter at Krekar var ferdig å sone en fengselsdom på to år og ti måneder som gjaldt trusler mot statsminister Erna Solberg og tre andre kurdiske menn.

Ifølge lagmannsretten er det er sannsynlig at Krekar har ment sine utsagn i NRK-intervjuet som en oppfordring til å drepe Halmat Goran eller bruke vold mot ham.

Les også: Krekar frifunnet for trusler

Etter norsk rettspraksis er det mulig å bli dømt til å betale erstatning for en forbrytelse man er blitt frikjent for. Årsaken er at det er lavere beviskrav i erstatningssaker enn i straffesaker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus