– Kopseng brukte kvinner, men misbrukte dem ikke

Voldtektstiltalte Julio Kopsengs advokat Johnny Veum gikk i retten torsdag svært langt i å redusere de fornærmede til forsmådde kvinner med vikarierende motiver for sine anklager mot den tidligere TV-danseren. Bildet er fra en rettssak i Ålesund i fjor.
Voldtektstiltalte Julio Kopsengs advokat Johnny Veum gikk i retten torsdag svært langt i å redusere de fornærmede til forsmådde kvinner med vikarierende motiver for sine anklager mot den tidligere TV-danseren. Bildet er fra en rettssak i Ålesund i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

De fornærmede i Kopseng-saken kan være forsmådde kvinner med vikarierende motiver, mener forsvarer Johnny Veum. – Kopseng brukte kvinner, men han misbrukte dem ikke, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Julio Kopseng har hatt sex med hundrevis av kvinner, og han har behandlet mange av dem veldig dårlig, sa advokat Johnny Veum i Borgarting lagmannsrett torsdag.

Den nesten tre måneder lange saken er inne i sluttfasen, og i sin avslutningsprosedyre gikk Veum svært langt i å redusere de fornærmede i voldtektssaken til forsmådde kvinner med vikarierende motiver.

Les også: Kvinne tiltalt for falsk anmeldelse av Julio Kopseng

Hovedbevisene mot den 38 år gamle tidligere TV-danseren og artisten i alle de 17 voldtektssakene er forklaringene til de fornærmede kvinnene selv, framholdt han.

– Det finnes ingen objektive bevis, direkte vitner eller tekniske bevis som kan bidra til å fjerne den tvil vi har hvis vi kjenner ordentlig etter, sa Veum.

Derfor må jurymedlemmene være seg bevisst at det knyttes betydelige feilkilder til vitnebevis, spesielt når det er gått så lang tid fra den aktuelle hendelsen til anmeldelsen ble levert politiet.

Veum hevder han har støtte i rettspraksis for at fornærmedes forklaring i seg selv ikke er tilstrekkelig som bevis for å dømme Kopseng.

Les også: Nå vil Julio Kopseng snakke om voldtektsanklagene

Angrep kvinnenes advokat

I Kopseng-saken er anmeldelsene som behandles i denne runden kommet etter at han ble dømt for to voldtekter våren 2013. Veum knyttet det store tilfanget av anmeldelser til to forhold: Den kjente artistens navn ble offentliggjort på et nettsted på dette tidspunktet – og bistandsadvokat Trine Rjukans rolle i saken.

– Hans navn er kommet ut, så har dette spredt seg som ild i tørt gress mellom disse kvinnene. Har det vært samarbeid mellom dem i denne saken? Jeg lurer litt på det, fordi de beskriver veldig mye likt, sa Veum og kom noe senere i prosedyren inn på at Rjukan representerer ti av de fornærmede i ankesaken.

– Rjukans klienter står bak halvparten av de 37 anmeldelsene mot min klient. Hvor mange av disse kvinnene ville gått til anmeldelse hvis ikke Rjukan var så aktiv, spurte han og stilte videre spørsmål om kvinnene var blitt instruert om hva de skulle si og om politiet fikk «polerte forklaringer» da de omsider gikk til politiet.

– Hun har nærmest vært hoffleverandør av nye fornærmede, sa han.

Advokat Rjukan ville ikke kommentere Veums utfall overfor NTB.

Les også: Kopseng dømt til tolv års forvaring for voldtekt

Troverdighet avgjør

Aktoratet og forsvarerne i Kopseng-saken er imidlertid enige om en ting; jurymedlemmene må til sjuende og sist vurdere troverdigheten til aktørene. Med få unntak er anklagene mot Kopseng bygget på forklaringen til kvinnene han skal ha voldtatt.

Men der slutter også enigheten. Veum mener det er for store svakheter ved historiene de har lagt for dagen til at de kan gis avgjørende vekt. Statsadvokat Guro Hansson Bull og politiadvokat Andreas Strand konkluderte på sin side i hver av de 17 forholdene med at juryen «trygt kan legge grunn» det de fornærmede har forklart.

For mange av dem har det vært vitner, gjerne venner og bekjente, som har fått høre om voldtekter, lenge før anklagene kom til politiet. Historiene har for de fleste vært konsise og likelydende overfor alle instanser, fra politiet og gjennom hele rettsprosessen, ifølge Bull.

Juryen trekker seg tilbake neste uke for å ta stilling til de 32 spørsmålene om skyld. Når den har avgitt sine svar, vil partene eventuelt argumentere for hva slags og hvor lang straff Kopseng bør dømmes til. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden