Norge kan stå uten flyalarmRegjeringen somler med løsning: – Det begynner virkelig å haste

Direktoratet for sikkerhet og beredskap mener tyfoner fortsatt er det beste varslingsanlegget. Likevel nøler departementet med hva de skal gjøre.
Direktoratet for sikkerhet og beredskap mener tyfoner fortsatt er det beste varslingsanlegget. Likevel nøler departementet med hva de skal gjøre. Foto: DSB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt om i landet er det varslingsanlegg med sirener som skal varsle befolkningen ved akutt fare. Når FM-nettet slukkes neste år slutter dette anlegget å fungere. Det har regjeringen visst i over et år, uten at det har ført til en ny løsning. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt har regjeringen verken bevilget penger til en ny løsning eller avklart hva som skal erstatte FM-nettet.

– Det er åpenbart at det virkelig begynner å haste, sier avdelingsleder i Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB), Jørn Atle Moholdt, som har ansvaret for å drifte tyfonanlegget, på folkemunne kalt flyalarm.

For et år siden bestemte regjeringen, og daværende kulturminister Thorhild Widvey (H), at FM-nettet stenges i januar 2017 og at radioen i Norge dermed blir heldigital. Statsminister Erna Solberg gikk til valg i 2013 med «nye ideer og bedre løsninger» som lovnad til velgerne, men når det gjelder kuttet av FM-nettet får det store konsekvenser for varslingssystemet.

Det vil ramme alle de 1250 varslingsystemene som brukes ved akutt fare. Et system Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fortsatt synes er det mest robuste systemet for alvorlige sikkerhetspolitiske kriser og andre hendelser. Dette til tross for at varslingssystemet ble bygger ut under den kalde krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Klappet og klart for DAB

Har kommet med anbefalinger

Moholdt i DSB sier til ABC Nyheter at direktoratet har kommet med sine anbefalinger til justis- og beredskapsdepartementet hvor de foreslår at nødnettet tar over som bærer for signalet som utløser sirene.

Nå venter de på svar og penger fra departementet som vurderer saken.

Justisminister Anders Anundsen vil ikke svare konkret på spørsmål om det er satt av midler til å modernisere dagens varslingsanlegg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen vil ikke svare konkret på spørsmål om det er satt av midler til å modernisere dagens varslingsanlegg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Selv om DSB er klare på at flyalarm er det beste varslingsanlagget og har kommet frem til at nødnettet egner seg best til å ta over for FM-nettet, ønsker justis- og beredskapsministeren en debatt om fremtiden til tyfonanlegget. Det skriver Anundsen i et svar til Kjell-Idar Juvik på Stortinget som setter spørsmålstegn med hvordan regjeringen ligger an i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kostnadskrevende

Anundsen kommunikasjonssjef, Gunnar Johansen, sier til ABC Nyheter at regjeringen har besluttet å videreføre bruk av tyfonanlegg - til tross for at sjefen hans for bare tre uker siden sa han ville ha en debatt om fremtiden til tyfonanlegget .

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bytte av lydgivere til anleggene i forbindelse med stengning av FM-nettet er kostnadskrevende. De finnes konkrete alternativer til aktuelle løsninger. Beslutning om valg av løsning er ennå ikke tatt, sier kommunikasjonsrådgiveren.

– Vi har ikke fått signaler på at departementet vurderer en annen bærer enn nødnettet, svarer Moholdt i DSB.

Les saken: Derfor har vi fortsatt flyalarm

Får ikke et klart svar fra justisministeren

To ganger har stortingsrepresentant Juvik (Ap) spurt justis- og beredskapsminister, Anders Anundsen (Frp), om planene for varslingssystem når FM-nettet slukkes. Ingen av gangene har Anundsen kommet med noe konkret.

Kjell-Idar Juvik får ikke noe konkret svar fra justis- og beredskapsminister Anundsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Kjell-Idar Juvik får ikke noe konkret svar fra justis- og beredskapsminister Anundsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Den første gangen, 10. mars i 2016, spurte Juvik justisministeren om det vil være på plass et signalsystem innen FM-nettet slukkes, og om det stemmer at regjeringen ikke har budsjettert med midler til modernisering av systemet slik et oppslag i NRK hevdet i januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anundsen svarte på henvendelsen en uke senere, men Anundsen sa ingenting om hvorvidt det er satt av midler eller om han kan garantere for at det vil være på plass et system når FM-nettet slukkes.

Istedenfor kom Anundsen med fakta om antall flyalarmer, og befestet at DSB mener dette er det mest robuste systemet i samspill med massemedia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg er opptatt av at vi skal har et velfungerende nasjonalt befolkningsvarslingssystem, og DSBs anbefaling er til vurdering. Jeg er imidlertid opptatt av at vi i denne sammenheng er åpen for en prinsipiell drøfting av videreføring av tyfonene, og at befolkningsvarsling basert på meldingsformidling i de offentlige mobilnettene tas med i vurderingen.
Jeg vil følge opp dette overfor Stortinget på egnet måte.» svarte justis- og beredskapministeren til Juvik.

Det svaret likte ikke Juvik og prøvde seg igjen 30.mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Viser til svar på mitt spørsmål nr. 738, svaret er noe uklart angående fremtidig varsling med tyfoner.» skrev Juvik og spurte igjen om hvilken teknologi regjeringen vil benytte for å aktivere tyfonene i krisesituasjon.

Heller ikke nå kom Anundsen med et konkret svar, men valgte heller å fortelle at regjeringen har «sterkt fokus på, og jobber målrettet i forhold til hensiktsmessige løsninger» for varsling av befolkningen i forbindelse med at FM-nettet legges ned i løpet av 2017.

Ingen midler satt av

I det foreløpige statsbudsjettet ble det ikke satt av midler til denne moderniseringen, og nå frykter Moholdt at deler av Norge en periode vil være uten varslingsanlegget.

– Vi får håpe det kommer penger i det reviderte nasjonalbudsjettet, hvis ikke blir det fort slik at vi får for dårlig tid, sier avdelingslederen og opplyser at direktoratet har ambisjoner om at systemet skal være på plass da FM-senderne slås av i Nordland 11.januar 2017.

– Hvis ikke pengene kommer, vil det føre til at vi være en periode uten varslingsanlegg, sier Moholdt.

Les saken: Neste år er det slutt på vanlig FM-radio

Dette betyr varslingssystemet

Varslingssystemet kalles gjerne «flyalarmen» på folkemunne, men er egentlig en befolkningsalarm som oppfordrer til å søke informasjon.

Varslingsanlegget har sirener som skal brukes ved akutt fare. Signalene testes to ganger i året.

Dette betyr de ulike signalene:

Viktig melding - lytt til radio

Når tyfonene tuter i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene betyr det "viktig melding - lytt til radio". Hvis du hører dette signalet betyr det i praksis at du skal søke informasjon i massemedier.

Flyalarm

Hvis sirenene varsler med korte støt i cirka ett minutt betyr det "fare for angrep - søk dekning". Dette signalet kan brukes hvis det er fare for flyangrep eller ved øvelser i krigsberedsskap.

Faren er over

Når sirenene tuter sammenhengende i et halvt minutt betyr det at faren er over.

Kilde: Sikker hverdag