Hadia Tajik vil ha republikk

Ap-nestleder Hadia Tajik mener prinsipielt av posisjoner ikke skal gå i arv. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Ap-nestleder Hadia Tajik mener prinsipielt av posisjoner ikke skal gå i arv. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik og over 80 prosent av de yngste i Ap-gruppen på Stortinget vil fjerne kongehuset og innføre republikk i Norge, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-nestlederen er ikke alene i verken Stortinget eller Arbeiderpartiet om å ønske å avskaffe monarkiet. I alt 26 stortingsrepresentanter stemte sammen med Tajik da et grunnlovsforslag om å innføre republikk i Norge ble stemt over i Stortinget i forrige uke. 16 av disse var fra Arbeiderpartiet, viser voteringsresultatet på Stortingets nettsider.

Via sin rådgiver Svein Tore Bergestuen, sier Tajik dette om saken til VG.

– Selv om vi har et strålende kongehus, som jeg har stor respekt for, er det min oppfatning at posisjoner ikke skal gå i arv. Jeg har ikke noe å tilføye utover det prinsipielle standpunktet jeg har gitt uttrykk for. For øvrig anser jeg ikke dette som noe relevant problemstilling i overskuelig fremtid.

Les også: Fortsatt klart flertall for monarki på Stortinget

Tre Venstre-representanter stemte for å innføre republikk, seks fra SV, og én representant fra Høyre, det var Heidi Nordby Lunde fra Oslo.

– Selv om Høyre har et standpunkt som så godt som hele partiet står bak, så er vi ikke et diktatur, sier hun til VG.

SVs Hallgeir Langeland og Snorre Valen sto sammen med Aps Eirin Sund, Truls Wickholm, Marianne Marthinsen og Jette F. Christensen bak forslaget.

En grunnlovsendring krever to tredels flertall i Stortinget.

Les også: Tajik: – Det er ikke hijaben jeg vil til livs

Personvernpolicy