Regjeringen vil kunne fengsle grunnløse asylsøkere

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).
Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix

Regjeringen vil at åpenbart grunnløse asylsøkere skal kunne fengsles mens søknaden hurtigbehandles.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre og KrF sikrer flertall for forslaget på Stortinget.

– Lovendringen vil styrke styresmaktenes mulighet til å ha kontroll med personer som leverer grunnløse asylsøknader, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Tiltaket vil gjøre det vanskeligere å misbruke asylinstituttet og kan føre til at det blir levert færre grunnløse søknader i Norge, sier hun.

Fengsles under behandling

Utlendingsdirektoratet har en såkalt 48-timersprosedyre for asylsøknader levert av personer fra land som regnes som trygge.

Lovforslaget som nå er lagt fram, innebærer at politiet vil kunne pågripe og eventuelt fengsle personer som får saken behandlet etter denne prosedyren. Slik fengsling kan vare i maksimalt 72 timer og forutsetter at det i den enkelte saken blir vurdert som et forholdsmessig og nødvendig tiltak. Det vil ikke være tillatt å fengsle mindreårige eller barnefamilier.

– Vi ser at grunnløse asylsøkere forsvinner mens politiet behandler søknadene. Dette hindrer at de stikker av og eventuelt kommer inn i et kriminelt miljø. Nå vet vi hvor vi har dem, får behandlet søknaden, og så returnert dem, sier Listhaug til NRK.

Legges fram tirsdag

Lovforslaget blir lagt fram for Stortinget tirsdag etter et ekstraordinært statsråd på Slottet.

Det foreslås også en hjemmel for at asylsøkere under 48-timersprosedyren kan få pålegg om meldeplikt og bestemt oppholdssted, for eksempel pålegg om å bo på et bestemt asylmottak. Slike pålegg skal også kunne brukes overfor barnefamilier.

Justisdepartementet opplyser at 537 asylsøkere fikk sakene sine behandlet etter 48-timersprosedyren i 2015.

– Må være stram

Nylig slo Listhaug fast overfor NTB at innvandringspolitikken må være stram, også av hensyn til integreringen og arbeidet med å unngå radikalisering.

– Mange av dem som har gjennomført terroraksjoner i Europa, er født og oppvokst i Frankrike og Belgia. Det viser hvor viktig det er at vi lykkes med integreringen, og det har igjen sammenheng med hvor mange som kommer til Norge, framholdt Listhaug.

Holder igjen pengestøtte

Før påske la hun fram et forslag som gir kommunene rett til å holde tilbake pengestøtte til innvandrere som ikke består norskprøven i introduksjonsprogrammet.

Torsdag i forrige uke ble det kjent at utlendingsmyndigheten instrueres til å kalle tilbake oppholdstillatelsen dersom en flyktning ikke lenger har behov for beskyttelse.

– Instruksen er en viktig innstramming i asylpraksisen. De som ikke lenger har behov for beskyttelse, må returnere til hjemlandet sitt og hjelpe til med å bygge det opp igjen når det er trygt, sa Listhaug da.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus