Breivik kan saksøke staten mange ganger

Dommen om Breiviks soningsforhold vil ha begrenset relevans etter hvert, sier Ina Strømstad, dommer i Oslo tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Dommen om Breiviks soningsforhold vil ha begrenset relevans etter hvert, sier Ina Strømstad, dommer i Oslo tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Anders Behring Breivik kan stadig bli å se i rettssalen i ulike saker de kommende årene, skriver Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen i søksmålet Breivik har anlagt mot staten er ventet rundt månedsskiftet april-mai. Men det er trolig langt fra siste gang massemorderen møter i retten.

– I en sak som dette om løpende soningsforhold vil dommen si noe om situasjonen fram til domstidspunktet. Soningssituasjonen kan imidlertid endre seg – tiden som går er i seg selv en faktor. Det samme er hans psykiske helse eller andre betingelser. Derfor vil dommen ha begrenset relevans etter hvert, sier Ina Strømstad, dommer i Oslo tingrett og medlem av dommernes mediegruppe, til Dagbladet.

Bakgrunn: Breivik mener staten vil drepe ham med isolasjon

Norske domstoler kan ikke behandle rettsspørsmål som allerede er avgjort av retten. Men hvis saksøker kan sannsynliggjøre at det er snakk om en ny sak som har aktuell interesse, vil retten måtte behandle også denne saken.

Det er ingen tidsfrister i tvisteloven som begrenser hvor lang tid det må gå fra en dom til noen kan fremme et nytt søksmål.

Breiviks advokat Øystein Storrvik har sagt at han forventer at saken uansett utfall kommer til å ankes, og han er forberedt på å ta saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Les også: Breivik skulle holdes i live til dommen hadde falt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus