AsylsituasjonenUDI brukte 950 millioner på akuttplasser i fjor - nå skal alle fjernes

Asylsøkere i ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes.
Asylsøkere i ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2015 tok Norge for første gang i bruk akuttplasser for asylsøkere da kapasiteten ble sprengt på de ordinære mottakene. Regningen ble 950 millioner. Om Utlendingsdirektoratet nå er godt nok rustet til å slippe å bruke akuttplasser igjen, vet de ikke. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frem til årsskiftet hadde Utlendingsdirektoratet brukt 950 millioner kroner på akuttplassene for asylsøkere, ifølge egne tall fra direktoratet. Nå ønsker direktoratet å fjerne alle akuttplassene.

– Vi har de siste månedene jobbet med å legge ned en del av de dyre akuttplassene som ble opprettet i høst for å huse det store antallet asylsøkere som kom. Årsaken til at tallene i transittmottak har sunket så mye på starten av året, er nettopp at vi har flyttet beboere over fra akuttinnkvarteringsplasser til ordinære mottak, sier kommunikasjonrådgiver i UDI, Kristian Nicolai Stakset-Gundersen, til ABC Nyheter.

Tallene på beboere i transittmottak har falt kraftig i 2016. Fra at UDI hadde 11.253 i akuttmottak og transittmottak ved årsskiftet, var tallet 28. mars bare 4.247 asylsøkere i de samme type mottakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av totalt 3,3 milliarder som ble brukt på mottaksdrift, ble 0,95 av disse brukt på akuttmottak.

Lar kontraktene gå ut

På UDI sine hjemmesider ligger det en oversikt over 35 avtaler UDI har med mottak som skal huse midlertid overnatting fra asylsøkere. Ingen av avtalene strekker seg lenger enn utgangen av mai. 22 av avtalene gikk ut i mars. Med andre ord er det bare 13 avtaler som ennå gjelder.

– Etter at antallet asylankomster falt før jul, har vi i større grad latt «gamle» kontrakter gå ut enn å fornye dem. Vi faser ut bruken av akuttplasser til fordel for ordinære mottaksplasser, og de resterende akuttplassene vil derfor fases ut i løpet av april, sier kommunikasjonsrådgiveren i UDI.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil det igjen bli behov for akuttplasser, eller er dere bedre rustet nå?

Det vil fullstendig avhenge av ankomsttallene utover året, og som sagt er det usikkert for tiden. Vi har ikke hatt akuttplasser tidligere, så dette er en ny løsning som kom i fjor for å avlaste et akutt behov, svarer Stakset-Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Soverom på akuttmottaket på Teisen. Planen var at barnefamilier og enslige voksne asylsøkere skulle bo her én til tre netter mens de ventet på plass ved et asylmottak. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Soverom på akuttmottaket på Teisen. Planen var at barnefamilier og enslige voksne asylsøkere skulle bo her én til tre netter mens de ventet på plass ved et asylmottak. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Færre asylsøkere og flere ordinære mottak

– Vi har klart å legge ned mange av akuttplassene både fordi vi har opprettet flere ordinære mottak og fordi det har kommet færre asylsøkere, opplyser Stakset-Gundersen og forteller at det ennå er stor usikkerhet om situasjonen i fremtiden.

Så langt i år er asyltallene rekordlave. I uke 12 fikk UDI inn 41 nye asylsøknader.

Les saken: Antall asylsøknader i januar er laveste på mange år

De rekordlave tallene var innvandrings- og integreringsminster Listhaug svært tilfreds med i januar. Til ABC Nyheter sa Listhaug at hun var «svært fornøyd med at tilstrømningen er så lav». Samtidig sa hun i januar at hun ikke så noen grunn til at de lave tallene vil vedvare, men enn så lenge har de gjort det.

Les hele saken: Listhaug svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

– Usikker fremtid

På grunn av den usikre fremtiden har UDI jobbet frem en beredskapsløsning i tilfelle det skulle komme en tilsvarende situasjon som i fjor høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: UDI planlegger brakker og telt til ny asylkrise

– Vi jobber med beredskapsløsninger i tilfelle vi skulle komme i en tilsvarende situasjon som i fjor høst igjen, der både brakke- og teltleirer er blant det vi planlegger for. I tillegg jobber vi med å lage bedre ordninger for akuttinnkvartering, ettersom vi ikke kan utelukke at det blir aktuelt igjen i en situasjon hvor vi må få på plass boløsninger raskt, sier Stakset-Gundersen som mener det er vanskelig å anslå hvorvidt de lave ankomstallene vil holde seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor mange som vil ankomme i tiden fremover er svært vanskelig å forutsi. Samtidig som det er svært få som ankommer Norge, er det flere som har kommet til Europa hittil i år enn på samme tid i fjor, sier Stakset-Gundersen til ABC Nyheter.

Kommunikasjonsrådgiveren sier UDI har estimert at det kan komme alt fra mellom 5.000 til 50.000 asylsøkere til Norge i år.

I midten av mars sa UDI-direktør Frode Forfang til NRK at han regner med anslagene vil bli vesentlig lavere enn tidligere antatt. I september anslo myndighetene at det ville komme opptil 60.000.

Les hele saken: Kraftig kutt i asylsøkeranslaget for 2016

Transitt- og akuttmottak

  • Transitt: Mottak der asylsøkere bor til de har gjennomført asylintervjuet sitt.
  • Akutt: Plasser som er etablert for å sikre alle asylsøkere et tilbud når det ikke er plass i ordinære mottak.


(Kilde: UDI)