Ny ESA-rapport:

Norge kutter statsstøtte til forskning, utvikling, innovasjon og distriktsstøtte

FORSKNINGSSTØTTE: Statsminister Erna Solberg på besøk i Høgskolen i Oslo og Akershus. Regjeringen hennes reduserte støtten til forskning, utvikling og innovasjon i 2014, viser ny rapport fra EFTAs overvåkingsorgan ESA.
FORSKNINGSSTØTTE: Statsminister Erna Solberg på besøk i Høgskolen i Oslo og Akershus. Regjeringen hennes reduserte støtten til forskning, utvikling og innovasjon i 2014, viser ny rapport fra EFTAs overvåkingsorgan ESA. Foto: Kunnskapsdepartementet

Statsstøtte er i utgangspunktet fy-fy i EU og EØS. Unntak åpner likevel for noe statsstøtte - som blir overvåket og målt hvert år. I 2014 klarte Norge å redusere statsstøtte til forskning, utvikling, innovasjon og regioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge reduserte sin samlede statsstøtte til områder som inngår i EØS-avtalen fra 3.007,89 millioner euro (ca. 25,3 milliarder kroner) i 2013, til 2.894,06 millioner euro (ca. 24,3 milliarder kroner) i 2014.

Bak disse tallene skjuler seg kutt i støtte til forskning, utvikling og innovasjon, samt regionalstøtte. Statsstøtte til miljø- og energiøkonomisering økte derimot i 2014, men ikke nok til å hindre nedgang i den samlede statsstøtten.

Det viser den årlige resultattavlen for statsstøtte utarbeidet av EFTAs overvåkingsorgan ESA, som ble offentliggjort onsdag.

Les også: Ledelsen ved Westerdals peker på forgjengerne

Naturlig og overraskende

– Det er naturlig at distriktsstøtten viser nedgang, siden det er en bevisst prioritering fra regjeringen. Det som går på forskning, er jeg mer overrasket over. Regjeringen er veldig ivrig på å skryte av sin forskningsinnsats, sier lederen av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), i en kommentar til ABC Nyheter.

De to andre landene som har en EØS-avtale med EU, Island og Liechtenstein, økte sin statsstøtte i 2014.

Les også: Sammenslåtte kommuner får millionstøtte uten krav

Mål å gi mindre?

– Er du fornøyd med at Norge, i motsetning til Island og Liechtenstein, klarte å redusere statstøtten i 2014, Pollestad?

– Nei, det er jeg ikke. Særlig er det alvorlig at dette med regional utvikling er blitt redusert. For Senterpartiet er det ikke noe mål å bli best i klassen for ikke å ha statsstøtte. Vi mener at aktiv politikk er noe vi ønsker mer av, svarer han.

Statsstøtte er i utgangspunktet uønsket etter EUs traktat, men er tillatt på visse betingelser.

Ifølge EØS-avtalens paragraf 62 skal alle bestående statsstøtteordninger på avtalepartenes territorium og alle planer om å innføre eller endre statsstøtte, kontinuerlig granskes for å fastslå om de er forenlige med traktaten.

I 2014 brukte Norge en sum tilsvarende 0,69 prosent av brutto nasjonalprodukt på statsstøtte til områder som inngår i EØS-avtalen, mot et gjennomsnitt på 0,67 i EU-landene.

Les også: Vurderer statsstøtte til TV 2

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus