Meny

Mattilsynet advarer mot smittsom dyreparasitt

Mattilsynet ber hundeeiere på Østlandet om å være observante på hundens tilstand ettersom det er funnet en smittefarlig parasitt som ikke har vært registrert i Norge tidligere. Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter funn av fransk hjerteorm på en rev i Ski kommune går Mattilsynet ut og advarer hundeeiere. Hjerteormen er en parasitt som kan gi hunder alvorlig skade, men er ufarlig for mennesker.

Det er første gang denne typen parasitt er registrert i Norge. Den er utbredt i Sverige (spesielt på Kosterøyene), i Danmark og resten av Europa.

– Det er ikke grunn til å slutte å gå turer i skogen med hunden, men vi ber hundeeiere på Østlandet om å ta noen forholdsregler , sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Parasitten er avhengig av snegler i naturen for å smitte videre til hund. I noen tilfeller kan også frosk være smittebærer. Det er kun funnet ett tilfelle av parasitten etter at Veterinærinstituttet har undersøkt avføringsprøver fra rundt 90 rev hittil i år, slik at det ikke er grunn til å tro at parasitten finnes i store mengder.

– Dersom hunden din skulle få i seg denne parasitten og bli infisert, vil noen av symptomene du kan se være slapphet, hoste og pustebesvær. Da er det viktig at du tar kontakt med veterinær, sier Tronerud. Hvis hunden ikke får behandling, kan den dø.

Matilsynet understreker samtidig at det er viktig at hundeeiere bruker hundeposer og plukker opp avføringen etter hundene sine for å hindre videre spredning av smitte.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus