Meny

Seks nye arter oppdaget på Svalbard

Ved Longyearbyen og andre steder på Svalbard har det dukket opp nye vann og bekker. Her har forskerne funnet seks nye krepsearter som Epactophanes richardi (innfelt). Foto: NTB scanpix/ NINA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks nye arter småkreps er oppdaget på Svalbard. Forskere fra Norge og Russland mener årsaken er et varmere klima.

De to siste årene har forskere fra Russland og Norge kartlagt livet i vann på Svalbard.

– Sammen med tre russiske kolleger fant vi seks arter av småkreps som ikke tidligere har vært registrert på Svalbard, sier Bjørn Walseng, forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA) i en melding.

Etter som snø og is har smeltet har det også dannet seg små dammer på øygruppen som er underlagt norsk jurisdiksjon.  Forskerne tror et varmere klima er årsaken og har gjort det mulig for nye arter å etablere seg. 75 vann og bekker langs Isfjorden og Kongsfjorden er undersøkt.

Les også:  Jordskjelv på Svalbard

Walseng tror krepse-eggene kan ha kommet med gjess eller sjøfugl, enten via deres avføring eller at de kan ha hengt fast på fuglenes bein.

For hundre år siden undersøkte den svenske biologen Ossian Olofsson tredve dammer på Svalbard. Minst tre av de vannforekomstene som nå er testet, ble også gransket den gangen, og man mener at tre arter har etablert seg etter Olofssons tid.

Les også:   Nye frø på plass på Svalbard

Walseng understreker samtidig nytten av samarbeidet med russiske kolleger fra universitetet M.V Lomonosov.

– Forskningssamarbeid med russerne bidrar til felles kunnskap om naturen på Svalbard og at norske forskere vil kunne få forske i russiske områder som vi ellers ikke har tilgang til, sier han og håper på et felles prosjekt på blant annet Franz Josefs land.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus