Få flyktninger ville fått familien til Norge med nye krav

Bare to av ti flyktninger med fire års oppholdstid i Norge i dag, ville fått familien sin til Norge med regjeringens skjerpede krav til familiegjenforening. Her integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix
Bare to av ti flyktninger med fire års oppholdstid i Norge i dag, ville fått familien sin til Norge med regjeringens skjerpede krav til familiegjenforening. Her integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bare to av ti flyktninger med fire års oppholdstid i Norge i dag ville fått familien sin hit med regjeringens skjerpede krav til familiegjenforening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravene innebærer blant annet at alle flyktninger må tjene over 305.200 kroner for å kunne søke om familiegjenforening, i tillegg til krav om fire års arbeid og utdanning i Norge. Svært mange av de bosatte flyktningene i Norge oppfyller ikke disse kravene, viser beregninger utført av Stortingets utredningsseksjon etter spørsmål fra SV, skriver Aftenposten.

Les også: Lokale Ap-ere kritiske til partiets Listhaug-håndtering

I 2014 hadde 64 prosent av alle bosatte flyktningene i Norge, lavere inntekt enn 305.200 kroner. 82 prosent av de med fire års botid i landet, har lavere inntekt enn 305.200 kroner. 74 prosent av de med fem års botid tjener under denne grensen.

– Det er det alvorligste angrep på familien som noen regjering har foretatt seg på veldig mange år, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

Les også: Listhaug frykter asylshopping i Europa

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Helga Pedersen forutsetter at regjeringen tar hensyn til den kunnskapen som er kommet fram i høringsrunden.

– Det er grunn til å spørre om et krav om det foreslåtte lønnstrinnet er det riktige, ikke minst fordi regjeringen kutter i språkopplæring i mottakene, underfinansierer kommunenes integreringsarbeid og somler med å følge opp tiltakene i integreringsforliket, skriver hun i en epost.

Personvernpolicy