USA skal bygge ny radar i Vardø

Befolkningen i Vardø har den omstridte Globus II-radaren like innpå livet. Amerikanske Globus II skal være den mest nøyaktige radaren i US Air Force. Nå skal USA i samarbeid med Norge bygge enda en radar på området. Foto; Odd Erik Sandbakken / NTB SCANPIX
Befolkningen i Vardø har den omstridte Globus II-radaren like innpå livet. Amerikanske Globus II skal være den mest nøyaktige radaren i US Air Force. Nå skal USA i samarbeid med Norge bygge enda en radar på området. Foto; Odd Erik Sandbakken / NTB SCANPIX Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Norge skal bygge en helt ny radar i Vardø samtidig som den eksisterende Globus II-systemet i byen skal oppgraderes for én milliard kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er amerikanske budsjettdokumenter som viser at oppgraderingen av den omdiskuterte Globus II-radaren i Vardø, melder NRK. Sammen med etableringen av en helt ny radar i Norges østligste by vil kapasiteten bli økt.

Byggearbeidene med den helt nye radaren skal etter planen starte nesten sommer og pågå i tre år, etter hva etterretningssjef Morten Haga Lunde nylig uttalte i en tale i Oslo Militære Samfund.

Den eksisterende radaren er utpekt som et selvfølgelig bombemål for russiske bomber og har vært kritisert for å være en del av det omstridte amerikanske rakettskjoldet. Etter ombyggingen skal oppgavene til radaren være å følge objekter i verdensrommet, overvåke norske interesser i nord og være til nytte for nasjonal utvikling.

Les også: PST frykter russisk spionasje under Cold Response