Norske familier granskes for misbruk av au pair-ordningen

Illustrasjonsfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Utlendingsdirektoratet (UDI) vurderer om 45 norske vertsfamilier skal ilegges karantene for brudd på au pair-ordningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2013 innførte regjeringen en karanteneordning for vertsfamilier som bryter au pair-ordningen. Det innebærer at de ikke får lov å ha au pair i tiden de er ilagt karantene. Karantenetiden varierer av hensyn til bruddet, skriver Dagens Næringsliv.

Nå er 45 vertsfamilier til vurdering om de skal ilegges karantene. I fjor ila UDI karantene til sju vertsfamilier.

– De vanligste bruddene går som oftest på lønn og arbeidstid. Men vi ser hele spekteret nå som vi har en del saker til vurdering, helt fra grove tilfeller som også håndteres av rettssystemet til mer tvilsomme brudd på vilkårene, sier enhetsleder Steinar Rotevatn i visum- og au pairenheten i UDI.

Ifølge regelverket er det kun tillatt å ha en au pair om gangen, og arbeidstiden skal ikke normalt overstige fem timer per dag og maksimalt være 30 timer i uken. I tillegg skal au pairen få fri kost og losji, og lommepenger/lønn skal være 5.400 norske kroner brutto per måned.

Personvernpolicy