Meny

Nytt høydesystem innført i Norge

Norge har fått nytt høydesystem. Som et resultat av det er blant annet Lista blitt 12 centimeter lavere. Lista fyr er imidlertid like høyt som før. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har fått et nytt og mer nøyaktig høydesystem. Dette innebærer at enhver by, bygd og fjelltopp får høyder som stemmer bedre med terrenget.

Landet har steget mest inn mot svenskegrensen. Trysil er blitt 30 centimeter høyere, skriver Aftenposten.

– Målemetodene vi har i dag er bedre enn vi hadde for 25 til 30 år siden. Derfor blir det nå noen justeringer på høydene, forklarer seksjonsleder Per Christian Bratheim i Kartverket.

Helt sør i Norge justeres nå høyden mest ned. Lista er blitt 12 centimeter lavere.

Det nye systemet erstatter et høydesystem som ble innført i 1954. Siden den gangen har mye skjedd. Landjorden har forandret seg. Det samme har havnivået. Kravene til presis posisjonering er også blitt større.

– For den vanlige turgåer har dette ingenting å si, men for en del profesjonelle miljøer har det stor betydning. Det gjelder blant annet innenfor bygg og anlegg, vann og avløp og andre bransjer der presis posisjonering er viktig, sier Bratheim.

Foreløpig kjenner man ikke til et eksempel der økningen eller reduksjon har vært såpass stor at den har gitt stedet en ny høydemeter. Det handler om centimeter. Noen steder kan det imidlertid dukke opp ny høyde over havet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus