Meny

Der kysten faller i sjøen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Isfrie somre i Arktis åpner for nye muligheter for næringslivet. Men kystlinjen smuldrer opp når isen i jorden smelter. Forskere vil forstå hvordan, slik at vi kan beskytte oss.

KYSTEROSJON: Mange tror Arktis blir det 21. århundres store vekstområde. Sommerisen smelter bort og åpner for økt trans-arktisk skipsfart og olje- og gassutvikling i nord, skriver Gemini.no.

Men også isen i jorden smelter og fører til at enorme landmasser langs kysten skylles ut i havet. Ny kunnskap om kysterosjonen i Arktis gir ledetråder til hvordan vi best kan beskytte havner og annen infrastruktur.

Kysterosjon er et verdensomspennende problem som vil øke etter hvert som havnivået stiger og kysten blir herjet av flere kraftige stormer. Men ingen steder er kysterosjon en større utfordring enn i Arktis. Her fører smeltingen av isen i jorden at erosjonen går tre-fire ganger raskere enn i mer tempererte områder.

Det er en stor trussel for arktiske landsbyer og infrastruktur som ligger langs kysten. En rapport fra US Government Accounting Office i 2009 anslo at mer enn 200 landsbyer for innfødte i Alaska er påvirket av erosjon og flom, og 31 av disse landsbyene var i overhengende fare. Kysterosjonen på Svalbard og nordkysten av Russland truer også stabiliteten til dokker, brygger, oljeterminaler og annen infrastruktur som er bygget for olje- og gassutvikling i regionen.

NTNUs postdoktor Emilie Guegan så selv landsbyer som sliter med erosjon da hun seilte langs Nordvestpassasjen i 2008.

– Det er et stort problem for de innfødte samfunnene, sier hun.

– De har store erosjonsproblemer, og mange må flytte fra lokalsamfunnene.

Guegan ble påvirket av situasjonen. NTNUs Sustainable Arctic Coastal and Marine Technology (SAMCoT) tilbød en stipendiatstilling på arktisk kysterosjon.

Les også: Værmelding frem til år 2100: – Mer regn i vente

Forskerne satte opp helårskamera på Svalbard. Foto: Emilie Guegan

Da tenkte hun:

– Jeg visste at stillingen var noe for meg.

Hun er opprinnelig fra Frankrike med en mastergrad i geologi fra Universitetet i Otago i New Zealand.

Nå rapporterer Guegan og hennes kolleger om en mekanisme som er en viktig årsak til kysterosjon i Arktis – som i sin tur gir ledetråder til hvordan problemet kan bekjempes.

Forskningen var et samarbeidsprosjekt mellom hennes kolleger fra Universitetssenteret på Svalbard (UNIS); SINTEF, Skandinavias største uavhengige forskningsinstitusjon; og Moscow State University og Zubov State Oceanographic Institute i Russland.

Les også: Januarregn på Svalbard skapte problemer

Helårsforskning viktig

Vi vet fra undersøkelser i tempererte strøk at bølger er en stor årsak til kysterosjon der. Det er også ett av de store problemene med klimaendringene i Arktis: Når havisen trekker seg tilbake, øker potensialet for bølgeerosjon, simpelthen siden havet er åpent i lengre tid om gangen, og det blir derfor mer tid til for bølgene til å skylle over kysten.

En annen grunn til at bølgene har vært utpekt som hovedårsak til kysterosjon i Arktis er at de fleste av erosjonsstudier er gjennomført i løpet av sommeren, når det er logistisk mye lettere å observere det som skjer.

– Men å begrense forskningsvinduet til sommeren betyr at du bare studerer halvparten av situasjonen, sier Guegan. – Før vi begynte var hovedteorien at kysterosjon mest skyldes bølgene, men det er fordi det er veldig vanskelig å gjøre feltarbeid om vinter og observere ulike prosesser her, sier hun.

Les også: Forsker: – Absurd varme i Arktis

Hun og kollegene installerte derfor helårskameraer ved et forskningsområde på Svalbard. De har også gravd ned flere målesonder kalt termistorer i området der klippene graves ut. Da kunne de lage en helårsprofil av temperaturen i jorden, noe som er spesielt viktig i områder av Arktis hvor jorden fryser til.

De sammenlignet jordtemperaturer med lufttemperaturer slik at de kunne se hvordan de henger sammen med hverandre. Forskerne gjennomførte lignende tester i Varandey-området og Baydaratskaya-kysten i Nord-Sibir.

Les også: USA: – Avgjørende å holde Russland engasjert i Arktisk råd

Snø isolerer klippene ved Baydaratskaya. Når snøen smelter, smelter bakken også. Foto: Emilie Guegan

Frossen mark er ikke så frosset

En viktig forskjell mellom jordsmonn i tempererte områder og i Arktis er at det meste av det arktiske jordsmonnet er permanent frosset.

Det øverste laget av jord tiner ofte om sommeren og fryser til igjen om vinteren, men det arktiske jordsmonnet er egentlig fullt av is. I et område med frossen jord avhenger styrken av jorden av innhold av is, og derfor av temperaturen. Hvis isen tiner, tåler jorden mindre.

Guegan og kollegene fant ut at de to viktigste faktorene i eroderingen av jorden var permafrosten og tykkelsen på snødekket.

– Snø har stor betydning på kysten, sier Guegan.

Det skyldes de sterke vindene du finner i treløse områder av Arktis. Disse vindene blåser snø fra toppen av klippene og dumper den i store hauger mot vollene ved kysten, som er litt beskyttet fra vinden.

– Snøen virker isolerende, slik at kystryggen ikke blir så kald. Når isen i jorden er frosset, er bakken svært stabil. Men fordi snøen isolerer klippene, smelter islinsene i klippene under snøen.

Så selv om lufttemperaturen faller til -30 grader C eller lavere, noe som ikke er uvanlig, vil temperaturen i bakken i klippene som er isolert av snø være mye varmere.

Les også: Vil forhindre nytt Titanic-forlis

Erosjon alvorlig på den russiske kysten

Guegan og hennes kolleger så de mest dramatiske resultatene i Russland. Da de kom til forskningsområdet langs Baydaratskaya-kysten, ble havet fortsatt dekket av is.

– Da er du sikker på at det ikke er bølgene som forårsaker erosjon, sier hun.

Etter hvert som vi så snøen trekke seg tilbake, så vi kystryggen, som var 10 meter høy, bokstavelig talt smelte bort, sier hun.

Dette er mer enn et akademisk spørsmål langs den russiske kysten, der myndigheter investerer tungt i å utvikle petroleumsreservene under havet.

For eksempel måtte en oljeterminal på Varandey-kysten stenges i 2006 fordi klippene i nærheten smuldret bort. Flystripa som tilhører Varandey er også truet av erosjon. Folk i området prøver å hindre erosjonen.

Les også: Nytt økonomisk råd for næringssamarbeid i Arktis

Forskerne tok i bruk GPS i arbeidet ved Baydaratskaya. Foto: Emilie Guegan

Prøver å stoppe erosjonen

En vanlig måte for å forsøke å hindre erosjonen er å legge sandsekker langs klippene som brytes ned. Tanken bak er at dette hindrer bølgene som slår mot bunnen av klippen. Bølgene transporterer også bort jord fra bunnen av klippen, som svekker den. Hvis tilstrekkelig materiale fjernes fra bunnen av klippen, kollapser den.

Men problemet i Arktis er at kysten eroderer på grunn av både termiske og mekaniske faktorer. Når en frossen klippevegg tiner, mister den styrken og kollapser, og deretter kan bølgene gjøre mer skade. Bølgene frakter også vekk jorden som har falt ned. Denne kombinasjonen av faktorer betyr at vi må utvikle nye metoder for å beskytte kysten i Arktis, mener Guegan.

– Vi må først forstå hva som skjer, slik at vi kan designe riktig beskyttelse for kysten, sier Guegan.

– Hvis vi vet ikke hva som utløser erosjonen, kan vi ikke bygge noen som beskytter mot den. Vi må forstår jordsmonnet vi jobber med i Arktis.

Den normale metoden beskytter bare mot effekten av bølger. Det er en mekanisk beskyttelse. Men dette er ikke bare mekanisk. Klippene smelter også bort. Selv om du unngå bølgeerosjonen, kollapser klippene bak kystvernet. Det er et nytt funn. Du må også ha en termisk beskyttelse.

Les også: Jan Mayen – gjennom is, ild og vann

Emilie Guegan har 12 sledehunder, inkludert denne lekne valpen. Foto: Nancy Bazilchuk

Et livslangt prosjekt

Guegan er opprinnelig fra Frankrike, men har studert i Quebec, ved Universitetet i Laval, og i New Zealand, hvor hun tok mastergraden i geologi fra Universitetet i Otago i Dunedin. Forskningen tok henne til Antarktis, for å studere Den transantarktiske fjellkjeden.

Men lidenskapen for Arktis begynte da hun tilbrakte et år ved Universitetssenteret på Svalbard, ved programmet for arktisk geologi. Der opplevde hun skjønnheten og villskapen i nord.

Det ledet henne til å jobbe i fire år på Svalbard mellom master- og doktorgradsstudiene. Hun jobbet for Norsk Polarinstitutt og andre forskningsmiljøer som feltassistent, og som utendørsguide, hvor hun lærte å kjøre hundeslede.

Les også: Brende: – Vi må følge spillereglene i Arktis

Guegans arbeid som postdoktor bygger på forskning hun gjorde for doktorgraden sin. Hun vil fortsette studiene av frossen jord og karakteristika ved nedbrytningen. Hun vil også bygge en datamodell som gjør det mulig å kombinere det hun har lært om klippestabilitet og erosjon med informasjon om bølger.

– Det er stort, jeg kunne bruke hele min akademiske karriere på dette emnet, sier hun.

– Vi vet nesten ingenting om frossen jord.

For fem år siden bestemte hun seg for å investere i sitt eget hundespannteam, og hun har nå 12 hunder. Hun konkurrerer i langdistanseløp som det 600 kilometer lange Femundløpet.

– Jeg er heldig nok til å kunne kombinere begge mine lidenskaper i Arktis, både forskningen og det å kjøre med hunder. Det er en drømmesituasjon.

Les også: Russland gjør krav på Nordpolen

(Referanser: Emilie Guegan og Hanne Christiansen. 2016. Seasonal Arctic Coastal Bluff Dynamics in Adventfjorden, Svalbard. Permafrost and Periglacial Processes, in press. Emilie Guegan, Anatoly Sinitsyn, Osip Kokin og Stanislav Ogorodov. 2016. Coastal Geomorphology and Ground Thermal Regime of the Varandey Area, Northern Russia. Journal of Coastal Research, in press)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:47 Nesten 400 evakuert fra cruiseskip08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner
Siste nytt
08:47NorgeNesten 400 evakuert fra cruiseskip08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus