Politimann avfyrte vådeskudd i Oslo

I november 2014 fikk politiet tillatelse til å bære våpen. Tillatelsen var knyttet til PSTs skjerpede trusselvurdering. Den trakk fram politifolk og militært personell som spesielt utsatt og mulige terrormål. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
I november 2014 fikk politiet tillatelse til å bære våpen. Tillatelsen var knyttet til PSTs skjerpede trusselvurdering. Den trakk fram politifolk og militært personell som spesielt utsatt og mulige terrormål. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En politimann fyrte av et vådeskudd da han skulle kontrollere hylsteret til en kollega ved Stovner politistasjon i Oslo. En kvinnelig kollega ble truffet i magen av et prosjektil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge NRK fant hendelsen sted 23. november i fjor. Politimannen, som jobber som instruktør og har et lederansvar, har vedtatt forelegget som han er ilagt.

Bakgrunnen for hendelsen var at han skulle kontrollere et hylster av merket Safariland på forespørsel fra Politidirektoratet. Dette gjorde han ved å stikke en hånd ned i hylsteret til en kollega og trekke av.

Ventet at det skulle stoppe

Politimannen ventet ifølge NRK at hanen på våpenet skulle stoppe i låsebøylen, men i stedet gikk skuddet av. Kollegaen som hadde våpenet på kroppen, har forklart at det «gikk varmt» i buksebeinet, og en kvinnelig kollega som sto like ved, ble truffet av et prosjektil, som ikke gikk inn i kroppen.

Hendelsen er etterforsket av Spesialenheten for politisaker.

«A (politimannen, red.anm.) kan ikke gi noen forklaring på hvorfor han ikke sjekket at våpenet var tømt før han gjennomførte kontrollen. Han var kjent med at samtlige operative mannskaper gikk med ladd våpen på jobben. Dersom han hadde tenkt seg om, ville han tatt med seg politibetjentene inn på våpenrommet og foretatt «tøm våpen – kontroller» før han gjennomførte kontrollen», skriver Spesialenheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bevæpnet fra 2014

25. november 2014 fikk politiet tillatelse til å bære våpen i fire uker. Tillatelsen var knyttet til PSTs skjerpede trusselvurdering. Den trakk fram politifolk og militært personell som spesielt utsatt og mulige terrormål. Justisdepartementet forlenget tillatelsen flere ganger, før det 14. oktober i fjor ble det bestemt at politiet ikke lenger skal ha ladde våpen, men ha pistol og ammunisjon atskilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den midlertidige bevæpningen ble avsluttet i starten av februar i år.

En rekke vådeskudd

Under bevæpningen er det rapportert en rekke vådeskudd, blant annet dem flere hendelser som ligner den på Stovner i november. I Namsos ble en politikvinne i november truffet i foten.

– Dette bryter med den våpenkulturen politiet selv prøver å tilstrebe seg – nemlig streng våpenbehandling. Det bryter med politiets egne sikkerhetsregler for behandling av våpen. Det er klønete og tankeløst, har lederen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus, tidligere uttalt til NRK om vådeskuddene.

Til og med 20. november i fjor var det innrapportert 24 vådeskudd det året.