Meny

Norge møtte russisk motstand i FN-råd

Utenriksminister Børge Brende (H) er fornøyd med å ha fått flertall for et norsk resolusjonsforslag i FNs menneskerettighetsråd. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall av landene i FNs menneskerettighetsråd har stemt for en resolusjon om menneskerettigheter som Norge var initiativtaker til. Motstanden ble ledet an av russerne.

Resolusjonen ble vedtatt torsdag med 33 stemmer for, seks stemmer mot og åtte avholdende, viser møtereferatet fra FNs menneskerettighetsråd.

I resolusjonen tas det til orde for beskyttelse av rettighetene til personer som kjemper for å fremme økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter.

– Med denne resolusjonen gir det internasjonale samfunn anerkjennelse til miljøaktivister, de som kjemper for landrettigheter, urfolks rettigheter, retten til informasjon og ytringsfrihet, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Han kaller resolusjonen «den første i sitt slag».

Underveis i de harde forhandlingene om resolusjonen ble det lagt fram mer enn 30 endringsforslag. Det var Russland som fremmet disse. Samtlige endringsforslag ble til slutt nedstemt.

– Det er urovekkende at det kom over 30 motforslag som forsøkte å vingeklippe budskapet. Samtidig viser denne motstanden hvor viktig det er at Norge fortsetter å vise lederskap internasjonalt med å presse på for at menneskerettighetsforkjempere skal få bedre beskyttelse, sier Brende.

Landene som stemte mot resolusjonen, var Burundi, Cuba, Kina, Nigeria, Russland og Venezuela

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus