Meny

UD til nordmenn: Hold dere i ro

Norsk UD ber nordmenn i Brussel forholde seg rolig og å høre på lokale myndigheter. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet har satt krisestab i Oslo og ved ambassaden i Brussel, for å kartlegge om norske borgere er rammet av eksplosjonene.

Utenriksdepartementet kom kort tid etter eksplosjonene med oppdaterte offisielle reiseråd for nordmenn i Belgia.

«Nordmenn i Brussel bes holde seg i ro, følge med på offentlig informasjon og følge lokale råd. Om du befinner deg i Brussel, meld gjerne fra til dine pårørende hjemme, »skriver de på nett.

– Utenriksdepartementet har løpende kontakt med den norske ambassaden i Belgia for å kartlegge om nordmenn er rammet, opplyser pressevakt Astrid Sehl til NTB.

Den norske ambassaden i Brussel jobber med å få oversikt over situasjonen, sier hun.

Les også:  Ekplosjoner på flyplassen og tbane-stasjoner i Brussel

PST følger med

PST samler og innhenter all relevant informasjon om hendelsene i Belgia, for å danne et grunnlag for om dette påvirker trusselbildet i Norge. Vi har foreløpig ikke opplysninger som tilsier at trusselbildet er endret. Men det kan endre seg raskt, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NTB.

Trusselvurderingene danner deler av grunnlaget for hvilke tiltak politiet iverksetter i de ulike politidistriktene rundt om i landet. Dette inkluderer også flyplasser.

– Norsk politi er allerede i en forhøyet beredskapssituasjon. Deler av terrorplanverket ble iverksatt etter terrorhendelsene i Paris. Og disse tiltakene går fortsatt, opplyser Hugubakken.

Ifølge PST, vil det ta tid før en samlet vurdering ligger klar.

Trapper opp i Oslo

Politiet i Oslo varsler at de har satt i verk tiltak i forbindelse med terrorangrepene i Brussel.

– Vi ønsker ikke å være konkret på hva vi gjør av åpenbare grunner, sier Roar Hanssen i kommunikasjonsenheten i Oslo politidistrikt til NTB.

Det er ikke gitt ordre om bevæpning av politiet, men Hanssen sier at det er iverksatt tiltak og at det vil bli en løpende vurdering av om ytterligere tiltak skal igangsettes.

– Vi samarbeider selvsagt med de relevante instanser og samarbeidspartnere og følger situasjonen kontinuerlig, sier Hanssen.

Dialog med Oslo Lufthavn

Politiinspektør Hans Holmgrunn i Øst politidistrikt Romerike opplyser til NTB at de ikke har iverksatt tiltak ved Oslo lufthavn Gardermoen, og at de avventer beskjed fra PST og Politidirektoratet.

– Vi har ikke iverksatte noe tiltak utover den generelle sikkerheten vi til enhver tid har. Jeg regner med at det i løpet av formiddagen eller ettermiddagen kommer signaler på hvordan de ser på det fra høyere hold, og så tar vi det derfra.

Selv om det ikke er iverksatt tiltak, følger politiet ekstra med.

– Vi er spesielt årvåkne nå, og følger med så godt vi kan. Vi vil blant annet ha ekstra årvåkenhet med flyplassen, og er i dialog med den som driver den.

Populært