Full stans i asylreturer til Russland

UDI stopper all utsendelse av asylsøkere til Russland. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
UDI stopper all utsendelse av asylsøkere til Russland. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

UDI endrer sin asylpraksis etter at det har kommet nye opplysninger om tvangsreturer av syrere fra Russland til Syria og stopper dermed all utsendelse av asylsøkere til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Bare syrere med en tilknytning til Russland vil være aktuelle for retur dit. De øvrige vil få saken realitetsbehandlet i Norge, sier avdelingsdirektør i Utlendingsdirektoratet, Vesna Curk, til NRK.

Hold i bekymringen

Venstres innvandringspolitiske talsmann André N. Skjelstad og samarbeidspartner KrF ba tidligere i vinter innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) forsikre at Norge ikke ville sende syrere til Russland med fare for å bli sendt tilbake til Syria.

– UDIs endrede praksis viser at det var hold i vår bekymring, og at det ikke var så enkelt som regjeringen ga uttrykk for. Når regjeringen nå har tenkt seg om, har også den kommet til at det ikke er så enkelt med trygghetsaspektet, sier Skjelstad til NTB.

Les også: Duket for nye asylrunder i Stortinget

Vil ta tid

Over 1.000 saker vil derfor bli behandlet i Norge, hvorav noen allerede har fått avvisningsvedtak. Siden det dreier seg om såpass mange saker vil det ta noe tid før alle sakene er ferdig behandlet, opplyser Curk.

UDI skriver i en epost til NRK at etter den nye instruksen ble introdusert i november i fjor, «har det kommet nye opplysninger om tvangsreturer av syrere fra Russland til Syria. UNE har omgjort vedtakene blant annet på bakgrunn av denne informasjonen, som ikke var kjent da vi i UDI fattet våre vedtak. Dette er en faktor som vil bli tillagt vekt ved den videre vurderingen av disse sakene.»

– Russland ser heller ikke ut til å ønske å ta denne gruppen tilbake, heter det i eposten fra UDI, som ikke ønsker å la seg intervjue på nåværende tidspunkt.

Les også: Færre og færre på norske asylmottak

Personvernpolicy