Meny

Nordmenn ansetter Knut fremfor Muhammed

UTVALG: Norske arbeidsgivere velger norske navn når de ansetter, antyder ny forskning. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske arbeidsgivere ansetter oftere «Knut» enn «Muhammed», selv om begge er vokst opp i Norge og har samme utdanning og yrkeserfaring.

– Arbeidsgiverne må se bakenfor fremmede navn og lese hva som faktisk står i CV-en og i jobbsøknaden, sier Gunn Elisabeth Birkelund, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, til forskning.no.

Hun har ledet et forskningsprosjekt om diskriminering i arbeidslivet, hvor forskergruppen sendte ut nærmere 1.800 fiktive søknader til rundt 900 utlyste stillinger i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. Arbeidsgiverne mottok to nesten identiske søknader der den ene søkeren hadde et typisk norsk navn, den andre et fremmedklingende navn. Begge søkerne hadde den etterspurte utdanningen og arbeidserfaringen.

Les også: Innvandrere sliter med å få fast jobb i akademia

50 prosent av søkerne med norske navn ble innkalt til intervju, mens 41 prosent av søkerne med pakistanske eller muslimske navn ble innkalt. Klarest tegn på diskriminering var innen transport og lagerarbeid, i undervisning, helse- og sosialarbeid. I andre yrkesgrupper var det ikke forskjeller, og det var ikke forskjell mellom byene.

– Mange arbeidsgivere velger å ansette folk som ligner mest mulig på dem selv, fordi de opplever det som tryggest, sier Birkelund.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus