Meny

Betydelig snøskredfare i nord og nordvest

Det er betydelig skredfare flere steder i landet nå. Dette bildet er fra Eksingedalen i Vaksdal kommune i mai i fjor. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I påskas første helg ligger snøskredfaren i store deler av Nord-Norge og på Nordvestlandet på nivå 3 – betydelig. Samtidig får folk skryt for å være mer forsiktige når de ferdes i fjellet.

I desember mistet to personer livet i snøskred i Longyearbyen på Svalbard. Dette regnes som et urbant skred og teller ikke i oversikten over statistikken for friluftsliv, ifølge Norsk Folkehjelp.

Forebygging

– Det at ingen har omkommet mens de har vært på tur i fjellet i Norge i vinter er helt klart oppløftende for oss som jobber med forebygging på dette feltet. Nå håper vi at tallene holder seg gjennom påsken, sier Vegard Lindbæk, skredleder i Norsk Folkehjelp Midt-Troms.

Les også:   Påskeværet blir penest i sør og øst

Vi må helt tilbake til 1992/93 for å finne en vinter uten dødsfall i skred knyttet til friluftsliv. Det året døde én person i et skred som rammet bebyggelse.

Flere årsaker

Norsk Folkehjelp har ingen entydig forklaring på hvorfor dødstallene har gått ned.

– Det kan være flere årsaker til det. Mange er mer forsiktig og tar mer gjennomtenkte valg i fjellet, og mange har tilegnet seg mer kunnskap om skredfare. Vær, vind og føre har nok også spilt inn. Vi velger å også se dette som et tegn på at det forebyggende arbeidet har hatt en effekt, sier skredleder Lindbæk.

Verst i nord og nordvest

Nordvestlandet og store deler har Nord-Norge ventes å ha betydelig snøskredfare (nivå 3) i helgen, mens resten av Sør-Norge ligger på nivå 1 – liten og nivå 2 – moderat.

– Skredproblemet er i første rekke fokksnøansamlinger i leheng, noen mer stabile enn andre. I leheng med ferske flak kan man enkelt, som skikjører eller med skuter, løse ut flakskred. Jo eldre fokksnøflakene er, jo mer stabile vil de heldigvis bli, sier snøskredvarsler i Birgit Katrine Rustad i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus