Meny

Staten mener Breiviks søksmål håner retten: – Den samme oppmerksomhetssyke narsissisten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppførselen Anders Behring Breivik har utvist i retten er en hån mot den rettsstaten som har tatt hans sak på alvor, sa advokat Adele Matheson Mestad på rettens siste dag.

– Han gir et tydelig signal om hvilken oppmerksomhet han er ute etter. Det er ikke en knekket mann vi står overfor, det er den samme oppmerksomhetssyke narsissisten vi så for fire år siden, sa Mestad i retten fredag.

Under sluttprosedyre på rettens siste dag i Breiviks sivile sak mot staten, gjorde Mestad, som representerer regjeringsadvokaten sammen med Marius Emberland, det klart at staten mener Breivik aldri blir – eller har blitt – krenket i fengsel.

Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene i artikkel 3 i menneskerettighetskonvensjonen.

– Saksøker verken er eller har vært underlagt umenneskelig behandling. Hans rett til korrespondanse og rett til privatliv er ikke krenket, sa Mestad, som også synes Breiviks oppførsel i retten har gjort saken lett for dem.

Regjeringsavokat Marius Emberland (t.v.) og advokat Adele Matheson Mestad. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Les også: Breivik mener staten vil drepe ham med isolasjon

– Gjør saken lett for staten

Mestad sa også i sin sluttprosedyre at hun mener søksmålet er et hån mot rettstaten, og viste til blant annet nazi-hilsenen på rettens første dag og at han brukte partsforklaringen til å forfekte høyreekstrem ideologi og til å fremme krav på vegne av denne ideologien.

– Det avslører at Breivik er ute etter noe helt annet enn det han gir uttrykk for i søksmålet. Det er ingen knekket mann med isolasjonsplager vi møter, men den samme ideologisk forstyrrede narsissisten vi har møtt tidligere, sa hun da hun innledet avslutningsprosedyren til regjeringsadvokaten.

– Han motbeviser selv sine egne anførsler, han gjør jobben lett for staten på et visst nivå, men det er likevel gratisargumenter som vi gjerne skulle vært foruten, fortsatte Mestad.

Les også: – Skulle holdes i live til dommen hadde falt

Uttrykte sympati for de pårørende

– Ungdommene som overlevde Utøya har måttet fortsette sine liv med ubeskrivelige traumer, fordi en mann med en narissistisk syn ville angripe vårt demokrati og vårt rettstat med terrorens feige virkemidler, sa Mestad og fortsatte med at hun på vegne av staten ville uttrykke sympati for de etterlatte.

Mestad startet hele prosedyren med å snakke om situasjonen til de pårørende. Som kjent ble totalt 77 personer drept og langt flere skadet.

– På vegne av staten ønsker jeg å uttrykke enorm sympati med pårørende og overlevende som har måttet leve med en stor påkjenning denne uken. Et argument har vært at Breivik dehumaniserte sine ofre. Vi må aldri svare med å dehumanisere Breivik, sa Mestad videre.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se video: Regjeringsadvokatens utsagn fikk Breivik til å riste på hodet

Frykter gisseltaking

Mestad forklarte at inngrepene staten har gjort overfor Breivik, er nødvendige ut fra sikkerhetshensyn.

Hun viste blant annet til sikkerhetsvurderingene som psykiater Randi Rosenqvist og fengselsledelsen har gjort. Deres vurdering er at det er fare for at Breivik kan utøve vold i fengselet, for eksempel gjennom gisseltaking eller andre spektakulære hendelser.

Les også: Storrvik mener Breivik vil bli sittende livet ut

Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Anders Behring Breivik (t.v.) og prosessfullmektig advokat Øystein Storrvik under Regjeringsadvokatens prosedyre ved advokat Adele Matheson Mestad i rettslokalene i Skien fengsel fredag ettermiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Forsvarte brevkontrollen

Hun forsvarte også den strenge brevkontrollen Breivik er underlagt.

– Det han omtaler som meningsfull kontakt, vil si kontakt med meningsfeller. Det er viktig for staten at han ikke gis anledning for dette, sa Mestad.

Hun advarer mot å underspille at det i «nettets mørkebrune avkroker» finnes krefter som lar seg forføre av Breiviks tankegods.

– Han kan brevveksle med andre folk om andre ting dersom han ønsker det, påpekte Mestad.

Advokaten viste til en rekke dommer fra Den europeiske menneskerettighetsdomstol som ifølge henne viser at stater har vide fullmakter til slike tiltak.

– Det er statens primæroppgave å beskytte sine borgere. Det å la en straffedømt terrorist etablere nettverk, kan være farlig, sa Mestad.

Les også: Storrvik mener vitnene har talt til Breiviks fordel

Vil ikke kreve erstatning

Breiviks advokat Øystein Storrvik la ned påstand om at saksomkostningene måtte dekkes i sin prosedyre i Breiviks sivile sak fredag, men framsatte ikke noen erstatningskrav i tilfelle Breivik skulle få medhold i at soningsforholdene hans bryter med menneskerettighetene.

– Vi har ikke krevd erstatning fordi vi ønsker å påvise brudd for å få til forbedringer, sier Storrvik til NTB.

– Erstatninger blir også helt meningsløst i en sak hvor det foreligger regresskrav i en helt ubegripelige størrelse, påpeker Storrvik, i en henvisning til de mange erstatningskravene som er rettet mot Breivik etter terrorangrepene 22. juli 2011.

Se video: Her forlater Breivik rettssalen for siste gang:

Fakta om Breiviks soningsforhold

* Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall ble alvorlig skadd.

* Breivik har siden pågripelsen i 2011 sittet som eneste fange i Norge med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.

* I 2013 anmeldte Breivik fengselsledelsen ved Ila, samt daværende justisminister Grete Faremo (Ap) for torturlignende soningsforhold på grunn av langvarig isolasjon. Breivik hevdet seg også utsatt for psykisk mishandling gjennom stadige fysiske ransakelser og ved å bli ilagt ytringsforbud. Saken ble henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold bevist».

* 1. juli 2015 leverte Breivik en stevning mot staten for soningsforholdene som han mener bryter med menneskerettighetene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus