Meny

– Sebastian fikk ikke forsvarlig helsehjelp

10 måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde på sykehus etter å ikke ha fått forsvarlig behandling. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helse Møre og Romsdal HF brøt spesialisthelsetjenesteloven da ti måneder gamle Sebastian ikke ble transportert til sykehus da han ble akutt dårligere i fjor, slår Helsetilsynet fast.

Ti måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde søndag 22. februar i fjor, etter å ha blitt forsøkt fraktet i helikopter fra Kristiansund til St. Olavs hospital i Trondheim. I etterkant av dette har flere fremmet kraftig kritikk mot helsevesenet fordi lokalsykehuset i Kristiansund hadde helgestengt barneavdelingen for å spare penger.

Les også: Barnelegen holdt rørende tale i begravelsen til Sebastian

Helse Møre og Romsdal HF hadde ikke gjennomført tilstrekkelige forberedelser før de stengte barne- og ungdomsavdelingen i Kristiansund i helgene. Noen nødvendige rutiner manglet, og nye rutiner var ikke kjent, forstått og etterlevd. Det medførte at behandlingstilbudet til barn som trengte innleggelse på sykehus i helgene, ikke var forsvarlig. Dette er konklusjonene i foreløpig rapport fra Statens helsetilsyn.

Statens helsetilsyn har også kommet fram til at pasienten ikke fikk forsvarlig helsehjelp på Kristiansund og omegn legevakt natt til søndag. Sebastian hadde alvorlig medfødte misdannelser og kroniske og alvorlige luftveis- og svelgeproblemer.

Helse Møre og Romsdal HF må gå gjennom saken for å se på hvordan de kan forebygge at lignende hendelser skjer igjen.

– Vi tar kritikken fra Helsetilsynet på alvor. Det er en alvorlig og sammensatt sak der mange fagmiljø i helseforetaket er involvert i tillegg til kommunal legevakt, sier Odd Veddeng, fagdirektør i Helse Møre og Romsdal.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus