Meny

Storrvik mener Breivik vil bli sittende livet ut

Advokat Øystein Storrvik holder sin prosedyre i rettssaken mellom terrordømte Anders Behring Breivik og staten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter kommer aldri til å anbefale noe annet enn at Anders Behring Breivik skal bli sittende på forvaring, hevdet advokat Øystein Storrvik i sin prosedyre.

– Det er det som er fundamentet i vår sak; Breivik kommer til å bli sittende livet ut, sa prosessfullmektigen til Anders Behring Breivik i innledningen til prosedyren fredag morgen.

– Myndighetene vil alltid innstille på fortsatt forvaring, og aldri innstille på prøveløslatelse, sa han.

DIREKTE: Følg rettssaken her

– Risikobildet er statisk

Storrvik mener risikobildet kriminalomsorgen og myndigheten baserer seg på er statisk, altså at den terrordømte 37-åringen alltid vil anses som like farlig uansett hvor mange år som går og hvor gammel massedrapsmannen er. Og siden det ikke er noen grunn til å vente at risikovurderingen vil endre seg, er det liten grunn til å tro at kriminalomsorgen vil lempe vesentlig på soningsvilkårene, såfremt ikke retten kommer til at de er i strid med menneskerettighetene og i praksis pålegger endringer.

– Fordi dette er en statisk situasjon, kan retten gi veldig klare føringer basert på de fire årene og åtte månedene som er gått, for hvordan soningsregimet forholder seg til menneskerettighetenes minimumsstandarder, sa han.

Avfeier Breiviks brev som voldsfantasier

Brevet der Breivik beskriver hvordan han kunne nøytralisert vaktene sine er basert på fantasier og har ingen betydning for bevisbildet, mener advokat Øystein Storrvik.

– Det er et ganske spesielt brev. Han beskriver hva han kunne ha gjort, som han ikke har gjort, i ganske fantasifulle varianter. Brevet har ingen betydning for vår sak, sa Storrvik i sin prosedyre fredag.

Breivik skrev brevet høsten 2013 i forbindelse med en klage på de strenge sikringstiltakene han er underlagt. Her hevder han at han selv i dette regimet lett kunne laget dødelige våpen og selv med håndjern nøytralisert de tre vaktene som omga ham utenfor cellen.

Fra regjeringsadvokatens hold ble brevet torsdag brukt som nok et bevis på at Breivik fortsatt er farlig og at derfor at sikkerhetsregimet er nødvendig.

– Det er typisk argumentasjon om at «hadde jeg villet, kunne jeg gjort det», sa Storrvik før han gjentok at han mener brevet er uten betydning for saken som behandles i Oslo tingrett.

Les også:

Storrvik mener vitnene har talt til Breiviks fordel

Breivik mener staten vil drepe ham med isolasjon

– Skulle holdes i live til dommen hadde falt


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus