DNA-profiler fortsatt ulovlig lagret etter seks år

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks år etter at Datatilsynet avslørte ulovlig lagring av DNA-profiler fra uskyldige personer, ligger flere slike profiler lagret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilsynet oppdaget i 2010 at Rettsmedisinsk institutt ved Universitetet i Oslo hadde et ulovlig DNA-register som inneholdt profiler til frikjente, fornærmede og vitner. Det er i dag Folkehelseinstituttet som eier registeret, og fortsatt ligger tusener av profiler lagret der, skriver Aftenposten.

– Dette er ikke bra i det hele tatt, og jeg blir litt oppgitt over at de ikke har fått det til ennå. Vi er skuffet over at dette ikke er slettet, selv etter at oppdragsgiver Kripos har sagt at de skal det, sier avdelingsdirektør Kim Ellertsen i Datatilsynet om profilene som ikke er slettet.

Solveig Jacobsen er avdelingsdirektør for rettsgenetikk i straffesaker ved FHI. Hun forteller at de hver uke får en liste fra Kripos med oversikt over profiler fra personer de skal slette, og disse er de à jour med. Ifølge henne er det også ryddet opp historisk i disse dataene.

Grunnen til at referanseprofiler fra 2010 og utover ikke er slettet, er at det ikke har kommet noen anmodning om dette fra Kripos, forklarer hun.

– Vi skal ikke slette noe på eget initiativ, sier hun og legger til at FHI har en løpende dialog med Kripos inkludert mange runder om vasking av slettelistene.