Fylkestinget i Troms vil ha ny Vassdalen-gransking

16 soldater inne til førstegangstjeneste mistet livet i snøskredulykken i Vassdalen øst for Bjerkvik i Troms i 1986. Foto: Henrik Laurvik NTB / NTB scanpix
16 soldater inne til førstegangstjeneste mistet livet i snøskredulykken i Vassdalen øst for Bjerkvik i Troms i 1986. Foto: Henrik Laurvik NTB / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkestinget i Troms vil ha en ny, offentlig gransking av Vassdalen-ulykken i 1986, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påstander fra etterlatte og overlevende om at opplysninger om hendelsesforløpet skal være holdt tilbake i den første granskingen, er deler av bakgrunnen for det enstemmige vedtaket.

– Det er også kommet fram at mange sliter med senskader etter å ha vært direkte berørt av rasket eller redningsaksjonen, sier initiativtaker Christine Killie (H) til NRK.

Les også: Verste ulykke i Forsvaret i fredstid

Under en NATO-øvelse 5. mars 1986 omkom 16 soldater da det gikk et skred fra fjellet Storeballak i Vassdalen. 15 soldater slapp fra det hele med livet i behold.

Ulykken er den verste Forsvaret har opplevd i fredstid. I etterkant ble Forsvaret og øvelsesledelsen kraftig kritisert. Senere ble nye sikkerhetsprosedyrer opprettet.