Fylkestinget i Troms vil ha ny Vassdalen-gransking

16 soldater inne til førstegangstjeneste mistet livet i snøskredulykken i Vassdalen øst for Bjerkvik i Troms i 1986. Foto: Henrik Laurvik NTB / NTB scanpix
16 soldater inne til førstegangstjeneste mistet livet i snøskredulykken i Vassdalen øst for Bjerkvik i Troms i 1986. Foto: Henrik Laurvik NTB / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fylkestinget i Troms vil ha en ny, offentlig gransking av Vassdalen-ulykken i 1986, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påstander fra etterlatte og overlevende om at opplysninger om hendelsesforløpet skal være holdt tilbake i den første granskingen, er deler av bakgrunnen for det enstemmige vedtaket.

– Det er også kommet fram at mange sliter med senskader etter å ha vært direkte berørt av rasket eller redningsaksjonen, sier initiativtaker Christine Killie (H) til NRK.

Les også: Verste ulykke i Forsvaret i fredstid

Under en NATO-øvelse 5. mars 1986 omkom 16 soldater da det gikk et skred fra fjellet Storeballak i Vassdalen. 15 soldater slapp fra det hele med livet i behold.

Ulykken er den verste Forsvaret har opplevd i fredstid. I etterkant ble Forsvaret og øvelsesledelsen kraftig kritisert. Senere ble nye sikkerhetsprosedyrer opprettet.

Personvernpolicy