– Staten må få gripe inn i lukkede trossamfunn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barneombudet mener staten i større grad bør få gripe inn i lukkede, religiøse trossamfunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det offentlige har i liten grad mulighet til å kontrollere hva som foregår på innsiden, sier fagsjef Camilla Kayed hos Barneombudet til VG.

– Vi vet lite om hvordan det er å være barn i de isolerte trossamfunnene. De få signalene som kommer, viser at disse barna har mindre mulighet enn andre til å søke hjelp og støtte om de er i ødeleggende livssituasjoner, sier hun.

I et brev til Kulturdepartementet i fjor, ba ombudet om en tydeligere presisering av hvilket ansvar trossamfunnenes ledere har for å følge norsk lov og barnekonvensjonens forpliktelser. Ombudet har også etterlyst større mulighet til å få innsyn – og mulighet til å gripe inn – i lukkede samfunn der det er nødvendig.

Les også: Forsker: – Hvor er politikerne når norsk barnevern filleristes i utlandet?

Fylkesmannen har anledning til å inndra tilskudd og slette trossamfunn fra sine registre dersom de ikke følger norsk lov. Men så lenge Fylkesmannen ikke mottar formelle klager, er det lite de kan gjøre for å komme på innsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På utsiden kan familier virke velfungerende og ha alt på stell, barna kommer på skolen med matpakke og rene klær, men bak fasaden utsettes noen for omsorgssvikt og overgrep i troens tjeneste, sier psykolog Kari Halstensen ved Modum Bad til avisen.

Les også:

Horne i 2013 : – Virker som barnevernet har sine egne lover over norsk lov

Barneombudet vil bøtelegge kommuner som svikter fosterbarn