Naboer reagerer kraftig på Utøya-minnesmerke

Illustrasjonsbilde av det planlagte minnesmerket.
Illustrasjonsbilde av det planlagte minnesmerket. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naboene går rettens vei for å hindre at minnesmerket etter Utøya-terroren blir lagt til Sørbråten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har varslet dette tidligere, sier advokat Harald Stabell, advokat for Utstranda vel som vil få minnesmerket som nærmeste nabo.

Han sier en rapport utarbeidet av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) vil bli viktig. Den handler om de psykososiale følgene minnesmerket vil få for naboene.

– Naboene har pekt ut et utmerket sted i nærheten. Det tar ikke staten hensyn til. Det blir en rettssak der naboloven står sentralt, opplyser Stabell.

Lederen for Utstranda vel, Maria Holtane-Berge, bekrefter at det nå blir rettssak, etter at regjeringen onsdag kunngjorde at minnesmerket skal stå ferdig i 2017.

Det blir noen mindre endringer i utformingen og trafikksikringstiltak, opplyste kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på en pressekonferanse sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fysisk vondt

Holtane-Berge sier folk reagerer med vantro på at regjeringen nå har besluttet at det omstridte minnesmerke skal bygges på Sørbråten, kun med mindre endringer.

– Vi skjønner ikke at det går an å sette til side folks psykososiale helse, sier hun til NTB.

– Det gjør fysisk vondt. Man sitter med en enorm smerte i magen fordi de påfører oss dette. De velger å ikke høre, sier Holtane-Berge til NTB.

Holtane-Berge sier naboene har forståelse for at etterlatte og overlevende har behov for et minnested, men reagerer på plasseringen. De har foreslått det de kaller utsikten, som andre kaller en rasteplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naboene reagerer også på at de ikke har vært involvert tidligere i prosessen, og synes ikke de mindre endringene som foreslås gjør noen forskjell.

Bakgrunn: Regjeringen sier ja til omstridt 22. juli-minnesmerke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordføreren er spent

Ordfører i Hole kommune, Per Berger (H), sier til NTB at han er glad for at en belsuttning endelig er tatt.

– Jeg er glad for at en beslutningen er tatt, og glad for at regjeringen hørte på oss og utsatte byggingen ett år for å få en avklaring. Jeg hadde et håp om at kunstverket kunne hatt en noe mer skånsom løsning, som kunne gjort området mer til allmenn bruk og ikke bare for dem som skal sørge, sier Berger.

Ordføreren er spent på resultatet, og håper at partene vil komme til et forlik.

– Sterke synspunkter

Statsråd Sanner sier dette er en veldig vanskelig sak.

– Det er mange ulike og sterke synspunkter. Støttegruppen har ønsket å få realisert minnesmerket på Sørbråten, mens mange naboer har ønsket at det skal være et annet sted, påpeker han.

– Vi har ønsket å finne en samlende løsning, men når vi ser at det ikke kommer til å gå, så var tiden inne for å fatte en beslutning, konstaterer statsråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyneland, er glad for at beslutningen er tatt.

– Det har vært viktig for oss å få minnestedene på plass. Vi trenger et sted å gå for å sørge og minnes i årene som kommer. Vi i støttegruppa har god dialog med departementet, og en lang prosess over flere år mener vi ingen er tjent med. Det er godt at vi slipper å markere fem år uten en avgjørelse i denne saken, sier Røyneland.

Minnesteder etter 22. juli-angrepene:

* Det skal lages to nasjonale minnesteder etter terrorangrepene i Norge, ett i regjeringskvartalet i Oslo og ett på Sørbråten i Hole kommune, like ved Utøya.

* Plasseringen og utformingen av det planlagte minnesmerket i Hole er omstridt, men regjeringen bestemte 16. mars 2016 at det skal stå klart i 2017.

* I Oslo skal det åpnes et midlertidig minnested 22. juli 2016, som skal erstattes av et permanent minnested når det nye regjeringskvartalet står klart. Det er ikke klart når det permanente anlegget står ferdig.

* På Utøya ble det i 2015 laget et minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øya under angrepet 22. juli 2011.

* Et informasjonssenter om terrorangrepene og byggearbeidene i regjeringskvartalet åpnet 22. juli 2015, etter forslag fra støttegruppa og AUF.

* I tillegg vil regjeringen opprette et 22. juli-senter for forskning på høyreekstremisme.