Breivik: – Odin er min gud

Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Anders Behring Breivik (midten) etter lunsjpausen i Skien fengsel onsdag før lunsjpausen, andre dag av rettssaken hvor Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. Advokat Mona Danielsen (foran). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Anders Behring Breivik (midten) etter lunsjpausen i Skien fengsel onsdag før lunsjpausen, andre dag av rettssaken hvor Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. Advokat Mona Danielsen (foran). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Behring Breivik sier han aldri egentlig har vært kristen; «hans eneste gud er Odin».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterlatt reagerer

Freddy Lie er eneste etterlatte som følger saken til Anders Behring Breivik fra Skien fengsel. Han reagerer på at Breivik fikk mye tid til å prate om sitt politiske ståsted under saken.

Lie mistet datteren Elisabeth (16) på Utøya. Storesøster Cathrine (18) som også var på Utøya, ble livstruende skadd under Breiviks nedskyting 22. juli 2011.

Under rettssaken i Skien fengsel denne uken, er Lie den eneste av de etterlatte som har valgt å være til stede.

Lie sier han reagerer sterkt på at dommer Helen Andenæs Sekulic lot Breivik få forklare seg utførlig om sin ideologiske overbevisning, sitt egenstartede parti og partiets kampsaker i retten.

– Hun sa hun ville gripe inn hvis han gjorde det, men så gjorde hun det ikke. Det reagerer jeg på, sier Lie til NTB.

Mens de fleste av de etterlatte og berørte har valgt å skjerme seg fra saken, ifølge Nasjonal støttegruppe, sier Lie at han føler at det gir ham en følelse av mer kontroll ved å være til stede.

– Hvordan var det å se Breivik igjen?

– Jeg følte ingen ting ved det. Jeg nuller ham ut, sier Lie.

77 mennesker mistet livet under Breiviks to terroraksjoner på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Det var dommer Helen Andenæs Sekulic som spurte Breivik om hans utsagn om Odin i fengselet.

– Har du lyst til å si noe mer om det? spurte dommeren.

Breivik forklarte at han spøker mye med de ansatte i fengselet, men at det stemmer at han tror på Odin.

– Jeg er odinist. Jeg tror på gud, og jeg tror den eneste gud er Odin, sa han.

Breivik forklarte at han hadde vært odinist i en årrekke.

– Jeg var tidligere medlem i statskirken, men jeg har egentlig aldri vært kristen, for jeg har aldri trodd på Jesus. Jeg har alltid trodd at gud ikke er Jesus, sa Breivik.

– Er det bare Odin, eller er det andre norrøne guder du tror på? spurte Sekulic.

– Det er primært Odin, sa Breivik.

Han forklarte at det kan skilles mellom religiøs og ikke-religiøs odinisme, der tradisjoner og praksiser er de viktigste elementene i den siste varianten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men jeg er begge deler. Så når jeg ber til gud, så ber jeg til Odin, fortalte Breivik.

Les også: Breivik mener staten vil drepe ham med isolasjon

Samvær med andre fanger

Breivik mener det er «flere hundre mennesker» i norske fengsler som han vil komme godt overens med.

Breivik krever lettelser i isolasjonen han er underlagt i Skien fengsel og mener samvær med andre fanger i stor grad vil bidra til å gjøre soningsregimet lettere. Også hans prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik, framhever overfor NTB mer samvær med ikke-profesjonelle aktører som et nøkkelgrep for å gjøre soningen mindre belastende for Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Breivik: – Besøksvennen har en klar agenda

Avgjørende grep

– Jeg har lang erfaring med isolerte fanger, og jeg vet at det å snakke med andre mennesker som ikke er betjenter, det er en stor lettelse. Dette er et tiltak man burde ha iverksatt for flere år siden, sier Storrvik til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han framhever nettopp mer samvær med andre enn de profesjonelle aktørene som et grep som vil kunne gjøre soningen utholdelig for Breivik – i motsetning til hvordan den terrordømte 37-åringen opplever dagens soningsregime.

Lynsjestemning

Problemet er bare å finne andre innsatte som ikke vil utgjøre en trussel mot Breiviks egen sikkerhet, en utfordring Storrvik mener kriminalomsorgen er godt rustet for å håndtere.

– Man må finne personer som ikke er mottakelig for den lynsjestemningen som oppstår. Det er sikkert flere hundre mennesker blant de 3.800 innsatte i norske fengsler som jeg kan kommer overens med, svarte Breivik på spørsmål fra tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic.

– 200 høyreekstreme

Breivik hevdet dessuten at 200 av disse er høyreekstreme som han uproblematisk ville kunne ha samvær med – hadde det ikke vært for at kriminalomsorgen frykter at han ville kunne radikalisere dem, poengterte han.

– Jeg har aldri brutt en eneste regel, men har likevel ikke fått en sjanse. Jeg tror det ville fungert veldig godt, sa Breivik.