Meny

Breivik sier han avstår fra vold

Anders Behring Breivik holdt sin forklaring i Skien fengsel onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik sier han ikke lenger er militant og at han avstår fra vold. Først etter en lengre utlegning om ideologi og politikk, ba tingrettsdommeren 37-åringen om å få opp farten.

Breivik fortalte etter pausen i sin forklaring i Skien fengsel onsdag at framveksten av det høyreekstreme partiet Gyllent daggry i Hellas er hovedårsaken til at han valgte å erklære at han ikke er lenger vil bruke vold og heller starte et politisk parti.

– Jeg vil bruke resten av livet mitt på demokratisk aktivisme, men jeg kommer aldri til å bli militant igjen, konstaterte Breivik da han forklarte seg i rettssaken om soningsforholdene han er underlagt.

– Staten argumenterer med at jeg fortsatt er militant, og har i fire år nektet å anerkjenne denne konverteringen, la han til.

Ifølge ham selv tar han nå avstand fra innholdet i manifestet han sendte ut før terroraksjonene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Les også: Breivik: – Besøksvennen har en klar agenda

Se video: – Opprørende å høre en massemorder klage over kald kaffe

Villig til å unnskylde

Allerede før han satte i gang sin forklaring, opplyste han at hans stilling er partisekretær i det politiske partiet Nordiske stat.

– Jeg ønsker ikke bare å starte et parti som tar avstand fra vold, men også å aktivt jobbe for dialog for å inkludere norske nasjonalsosialister i demokratiet, framholdt den terrordømte massedrapsmannen underveis i sin etter planen over tre timer lange forklaring.

Han fortalte så at han har fått til sammen fem såkalte exit-tilbud som vil gi ham bedre soningsforhold dersom han gir opp kampen for nasjonalsosialismen. Dette har han takket nei til, men Breivik kunne fortelle at han har kontret med et mottilbud:

– Jeg har sagt at jeg er villig til å unnskylde meg overfor Ap og AUF og ikke fortsette kampen, hvis staten tillater nasjonalsosialistiske partier.

Les også: Breivik mener staten vil drepe ham med isolasjon

– Tortur

Breivik varslet at han vil starte sivil ulydighet i fengselet dersom selv ikke Høyesterett i en eventuell siste rettsinstans gir ham medhold i at soningsforholdene må bli bedre.

Se video: Breivik mener Staten vil drepe ham med isolasjonHan ramset deretter opp en rekke krav som må oppfylles for at en slik aksjon skal kunne avsluttes, blant annet besøk av støttespillere i fengselet, og retten til å publisere sine bøker, eventuelt politiske tekster.

– Det sier seg selv at når man sperrer en person inne på en isolatcelle i 23 av døgnets 24 timer, med minimalt med menneskelig kontakt, og i tillegg nekter personen alle menneskelige aktiviteter. På toppen utsetter ham for nakenransakelser og brev- og besøksforbud, og hundrevis av andre drøye inngrep. Hvis ikke dette kan kalles tortur, er det ikke noe i denne verden som kan kalles tortur, sa Breivik.

Les også: Direkte fra rettssakens andre dag

Avbrutt

Det var etter at Breivik hadde sammenlignet seg selv med Nelson Mandela, og fastslått at begge to fokuserer på ikkevoldelige virkemidler for å oppnå et mål etter at de er blitt fengslet, at tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic valgte å avbryte Breivik første gang.

Breivik opplyste da at han hadde omtrent en halvtime igjen av sin framføring, men fikk beskjed om å forsøke å komme i mål på et kvarter.

– Jeg kommer til å bli kneblet i fem år etter dette. Får jeg ikke lov til å bli ferdig? spurte han, før dommeren lot ham fortsette.

Det er imidlertid ikke første gang Anders Behring Breivik sier han tar avstand fra vold og hat. I januar 2014 skrev ABC Nyheter at Breivik ville være demokrat. Han ville ikke si når han tok beslutningen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus