Meny

Breivik: – Besøksvennen har en klar agenda

Anders Behring Breivik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik etterkom dommer Helen Andenæs Sekulics ønske om å ikke utføre en nazihilsen da han ankom retten onsdag.

Han fulgte dermed anmodningen fra dommeren om å avstå fra en slik hilsen. På slutten av rettsdagen tirsdag sa Sekulic at hun ville sette pris på om han lot være å komme med hilsenen resten av dagene i retten.

DIREKTE: Følg Breiviks forklaring her

Etter å ha oppgitt navn, fødselsnummer og godtatt at adressen hans er Telemark fengsel avdeling Skien, spurte dommeren om det kanskje ikke var noe poeng i å oppgi stilling.

– Jeg er partisekretær i det politiske partiet Nordisk stat, svarte Breivik før han avga forsikring om å fortelle «den rene og fulle sannhet uten å legge skjul på noe».

Breivik vitner onsdag formiddag under den sivile rettssaken i Skien fengsel. Han har stevnet staten for «brudd på menneskerettighetene» på grunn av soningsforholdene. Det er satt av tre timer og ett kvarter til hans forklaring. Forklaringen blir ikke kringkastet direkte fordi tingretten er redd for at han skal sende kodede beskjeder til støttespillere.

Les også: Advokat: Breivik er utsatt for isolasjonsskader

– Besøksvenn fra forsvaret

Breivik sier han har fått tildelt en besøksvenn som har en «klar agenda om å bearbeide ham».

Breivik redegjorde for hvilke aktivitetstilbud og hvilken kontakt med andre han er blitt tilbudt under soning, da han forklarte seg.

37-åringen forklarte at han har fått tilbud om en besøksvenn siden mars 2014, en major i Forsvaret som han snakker med gjennom en glassvegg to ganger i måneden.

– Han har en klar agenda om å bearbeide meg. Han er en hyggelig person, og vi har bra samtaler, men han har ikke lov til å fraternisere med meg, så det er en meningsløs relasjon, uttalte Breivik.

Han avviste også påstandene fra statens advokater om at han har sagt nei til tilbud om å spille innebandy og sjakk med betjenter.

– Jeg har aldri sagt nei, men jeg har bare sagt at jeg ville foretrukket andre aktiviteter. Jeg har alltid bedt om mer profesjonelt fellesskap, sier han.

Han avviste også påstanden om at han nå får botrening og får lage egen mat, og sier dette har begrenset seg til å sette en frossenpizza inn i ovnen og skru på en eggkoker.

Les også: Emberland: – Breivik er en svært farlig mann

Nakenransakelser

Nakenransakelser var første tema da Breivik startet sin forklaring.

Den terrordømte 37-åringen sier han er blitt nakenransaket 885 ganger mens han har sittet i fengsel.

– Jeg har gjort et poeng av å prøve å dokumentere alt, så jeg har fulgt nøye med på hvilke kontrolltiltak de har brukt, sa han.

Breiviks advokat Øystein Storrvik ba Breivik om å reise seg og «vise fysisk» hvordan dette foregikk. Breivik reiste seg da og viste blant annet hvordan han måtte sitte på huk under nakenransakelsene.

Ifølge Breivik var det ikke alltid nakenransakelsene ble loggført i Ila fengsel.

Spesielt intenst var det under rettssaken i 2012. Breivik fortalte at han da ble nakenransaket i fengsel om morgenen, så ved ankomst til Oslo tingrett, så på nytt på slutten av dagen, så igjen ved ankomst til Ila og noen ganger også om kvelden.

– Etter hvert ble det mer og mer meningsløst. Det var vanskelig å se logikken i det, sa Breivik.

Les også: Bildene av Breivik gjør statsministeren trist

– Betjentene fikk ikke snakke med meg

Fram til 2012 hadde ikke vanlige fengselsbetjenter lov til å snakke med Breivik, forklarte den terrordømte 37-åringen for retten.

Breivik forklarte i retten onsdag at han opplevde det som «veldig ydmykende» å bli påsatt håndjern ved alle forflytninger mellom de tre cellene han disponerte, fram til det ble satt inn dører mellom dem. Dette skjedde 2.300 ganger, ifølge Breivik.

– Det tilsier at de bruker det hele tiden. Det er jo veldig belastende ydmykende og krenkede, så jeg kontret ved å ikke gå ut av cellen. Jeg brukte nesten ikke lufting og trening, og studiecelle i liten grad, forklarte Breivik fra vitneboksen.

Han fortalte at han fram til 2012 tilbrakte 22 timer i døgnet på én celle.

– Problemet var at alle betjentene fikk beskjed om ikke å snakke med meg, kun avdelingslederen. Det var fem minutter vanlig kontakt på en vanlig dag. Etter hvert fikk de lov til å snakke med meg. Da ble det en annen hverdag, fortalte Breivik.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus