Meny

Breivik mener staten vil drepe ham med isolasjon

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik sier ingen ville overlevd så lenge som ham under soningsforholdene han lever under, og fastslår at staten forsøker å drepe ham med sitt isolasjonsregime.

Gjennomføringen av Breivik-saken

Slik er programmet for gjennomføringen av rettssaken der Anders Behring Breiviks søksmål mot staten skal behandles.

Onsdag 16. mars:

9.00: Breivik gir retten sin forklaring (3 timer).

13.00: Bevisførselen begynner, med vitnet Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og spesialrådgiver ved Ila fengsel og forvaringsanstalt

15.00: Retten på befaring for å se Breiviks soningsforhold med egne øyne (lukkede dører)

Torsdag 17. mars:

9.00: Bevisførselen fortsetter, med vitnet Helga Fastrup Ervik, kontorsjef i Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse.

10.30: Vitnet Knut Bjarkeid, direktør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt (delvis lukkede dører)

12.45: Vitnet Bjarne Haukeland, fengselslege ved Ila fengsel.

13.30: Vitnet Bjørn Draugedalen, fengselslege ved Skien fengsel

14.15: Vitnene Margit Kise og Tore Stenshagen, begge avdelingsledere ved Skien fengsel (delvis lukkede dører)

Fredag 18. mars:

9.00: Bevisførselen fortsetter hvis behov.

10.00: Sluttprosedyre: Breiviks prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik (rundt 3 timer).

13.30: Sluttprosedyre: Statens prosessfullmektig, advokat Marius Emberland (rundt 2 timer)

Breivik forklarte seg onsdag i rettssaken om soningsforholdene siden han ble varetektsfengslet 22. juli 2011 og fram til i dag. 37-åringen satt med bøyd hode og leste opp fra et manuskript på flere maskinskrevne A4-ark.

– Så langt har ikke den norske stat lyktes med å presse meg til selvmord, selv om de har prøvd i snart fem år. Uansett er det galt å utsette folk for lidelse, bare fordi man er sterkere enn andre, fastslo Breivik.

DIREKTE: Følg Breivik-sakens andre dag

– Inhumane fengsler

Den terrordømte massedrapsmannen hadde litt tidligere tatt opp det han selv karakteriserte som et «stort antall» selvmord i norske fengsler. Selvmordene viser at norske fengsler er de mest inhumane i den vestlige verden, hevdet han.

– Norge dreper 15 fanger i året gjennom isolasjon, sa Breivik og beskyldte deretter staten for å forsøke å drepe også ham.

– I fem år har staten forsøkt å drepe meg ved hjelp av denne metoden. Hvis jeg ikke lykkes med å overbevise retten her i dag, vil staten lykkes med å drepe meg, sa Breivik.

37-åringen, som har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene, var klar på at det ikke er mange som ville overlevd bak lås og slå så lenge som ham.

– Selv de sterkeste mennesker vil miste livsgnisten etter hvert. Jeg tror ikke veldig mange mennesker ville klart å overleve så lenge som jeg har klart, sa Breivik.

Les også: Advokat: Breivik er utsatt for isolasjonsskader

Apati

På spørsmål fra advokat Øystein Storrvik om virkningen av isolasjonen, svarte han at den største plagen er at man til slutt blir apatisk og får en følelse av meningsløshet.

Det som virkelig tok knekken på ham, var da han i mars i fjor ikke lenger fikk lov til å motta brev, noe han beskrev som «en nedtur».

– Det tok knekken på meg. Jeg klarte studier til desember. Jeg fikk dårlig karakter og hadde isolasjonshodepine. Det var bare så vidt jeg klarte det. Apatifølelsen har blitt for sterk til slutt. Det er ikke mulig å studere lenger. Livet blir meningsløst, sa Breivik.

Også mangel på besøk har vært tungt å svelge for massedrapsmannen. Breivik sier han har forsøkt å sende ut 200 besøksskjemaer, men at disse er blitt stoppet i brevkontrollen i fengselet selv om han sier det ikke var noe politisk i brevene.

Den strenge brevkontrollen anser han i praksis som en form for besøkskontroll.

Nazist i 25 år

Breivik hevdet dessuten at han tar avstand fra den antiislamske ideologien han har lagt for dagen tidligere, og kunne fortelle at han har vært nazist siden han var tolv år gammel.

– Jeg valgte å pakke dette inn i kontrajihadistiske klær for å nå ut til ti ganger så mange mennesker. Dette er noe mediene har kjent godt til lenge, men siden de har nektet å formidle det, så jeg meg nødt til å konvertere til nasjonalsosialismen for andre gang i 2014, sa Breivik.

Han sa litt senere i sin forklaring at han ikke har noen intensjoner om å radikalisere noen, slik advokatene Marius Emberland og Adele Matheson Mestad hos Regjeringsadvokaten tirsdag hevdet det er en fare for.

Paradise Hotel

Breivik hadde også noen betraktninger om underholdningstilbudet og maten i fengselet:

Hvis isolasjonsskadene jeg har vist til [ikke] er nok, kan jeg si at jeg etter to års isolasjon har jeg begynt å elske "Paradise Hotel", noe som er klare bevis på at jeg er blitt alvorlig hjerneskadet av isolasjonen, sier Breivik.

Breivik klager også over mikrobølgeovnmaten han har fått i fengselet.

– Dette høres kanskje komisk ut, men alle på Oslo Vest vil være enig i at dette er verre en water boarding, mener Breivik.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus