Meny

Staten frykter ny Breivik blant drapsmannens likesinnede

– Det trengs bare én Breivik for å drepe 77 mennesker, sa regjeringsadvokat Mestad. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik er like farlig nå som for fem år siden, mener regjeringsadvokaten, som frykter Breivik skal inspirere andre til ekstreme voldshandlinger.

– Anders Behring Breivik er vår tids verste terrorist og drapsmann. De som skrev til ham i fengselet sympatiserte med hans tankegods. De applauderte også i stor grad hans handlinger. Blant disse kan det ligge en ny Breivik, sa advokat Adele Matheson Mestad da hun holdt andre del av regjeringsadvokatens innledningsforedrag tirsdag.

Den terrordømte 37-åringen har sendt og mottatt over 4.000 brev i fengslet. Bare 15 prosent av dem er stanset. Sikkerhetstiltakene er ikke uforholdsmessig inngripende, de er nødvendige for å ivareta sikkerheten til samfunnet, konkluderte hun.

– Det trengs bare en Breivik for å drepe 77 mennesker, sa hun.

Reelt skadepotensial

Fordi «skadepotensialet er reelt» og som en konsekvens av at «staten har tatt hans plan på alvor» er det nødvendig med et svært inngripende sikkerhetsregime rundt Breiviks soning. Like fullt er tiltakene godt innenfor menneskerettighetens rammer, argumenterte Mestad og hennes kollega, advokat Marius Emberland.

Emberland framholder ovenfor NTB at det er liten grunn til å feste litt til at Breivik har gått bort fra voldelige midler for å så sitt mål. At han nå tilsynelatende ikke bekjenner seg til den hjemmelagde tempelridderideologien han la for dagen i manifestet sitt, må forstås ut fra Breiviks «pragmatiske forhold til sannheten».

– Dette endrer ingenting, slik min klient (staten, red.anm.) ser det. Han er like farlig nå som for fem år siden, sier Emberland.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

VIDEO: Emberland: – Breivik er kort og godt en svært farlig mann:

Les også:  Regjeringsadvokaten: – Det skal ikke være behagelig å sone en lang straff

Gjorde nazihilsen

I svart dress og med glattbarbert hode og ansikt vendte Breivik seg mot det fulltallige pressekorpset da han hadde kommet inn i rettssalen, hevet høyrearmen og rettet en vannrett hånd mot salen, slik også nynazister gjør for å markere tilhørighet.

Han gjentok imidlertid ikke hilsenen da retten var hevet. Like før hadde dommer Helen Andenæs Sekulic bedt ham om å la være å gjøre hilsenen i retten.

– Ok? Dette er en norrøn hilsen som dine forfedre brukte for tusen år siden, svarte Breivik.

Da dommeren så gjentok sin oppfordring, svarte Breivik:

– Jeg skal prøve å ta hensyn til det.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se video av hilsenen her:

Mener han har isolasjonsskader

Breivik hevder soningsforholdene hans bryter menneskerettighetens forbud mot «umenneskelig og nedverdigende» behandling, og at de krenker hans rett til privatliv og rett til å etablere relasjoner. Og som følge av dette har han blitt påført isolasjonsskader, anførte Breiviks prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik, i sitt innledningsforedrag.

Den tiden som er gått siden pågripelse og dom – og den lange tiden Breivik samlet sett kommer til å sitte fengslet – er viktige grunner til å lempe på restriksjonene, mener han. Breivik ønsker varige lettelser i regimet, fordi han venter å bli sittende fengslet svært lenge.

– Norske myndigheters plan for Breivik ser ut til å være at han skal tilbringe hele sitt liv i fengsel, sa Storrvik.

Les også:  Bildene av Breivik gjør Erna Solberg trist

– Stort sett frisk

Statens prosessfullmektiger benekter dette kategorisk og viste til en stor mengde notater fra helsetjenesten og kriminalomsorgen som fastslår at Breivik ikke viser symptomer på isolasjonsskader. Det gjøres dessuten tilpasninger i sikkerhetsregimet for å forebygge og forhindre slike skader, ifølge advokat Emberland.

– Når man leser notatene i sammenheng, gir de ganske klart et bilde av en person som stort sett er frisk og i god form. Men to forhold skiller seg ut – det han selv kaller isolasjonshodepine og en periode da han ble glemsk. Dette er de eneste indikasjonene på konsekvenser av soningen. Begge forholdene er forbigående, sa Emberland.

SE VIDEO: Breiviks advokat: – Har respekt for at pårørende synes saken er vanskelig:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus