Meny

Advokat: Breivik er utsatt for isolasjonsskader

Prosessfullmektig advokat Øystein Storrvik (t.h.) sammen med Breivik før rettsaken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik hadde allerede i oktober 2011 tegn på isolasjonsskader, påpeker advokaten hans, som viser til at klienten blant annet ikke husker dag og tid.

Advokat Øystein Storrvik trakk i sitt innledningsforedrag fram at direktøren ved Ila fengsel i oktober 2011, da Breivik kom tilbake fra et opphold i Skien fengsel, viste tegn til å ha isolasjonsskader – blant annet gjennom større ensomhet.

Han viste også til en rapport fra fengselet i Skien i august 2014, der det blant annet kommer fram at Breivik ikke husker dag og tid, samt at han ikke husker at en person har vært hos ham tidligere samme dag.

Besøk i fengselet har også stoppet opp, påpekte advokaten.

– De han har ønsket, får ikke komme inn. Og de som ønsker å komme inn, har han ikke ønsket å treffe, sier advokat Storrvik.

Unntaket er den svenske forskeren Mattias Gardell, som også var til stede under rettssaken der Breivik ble dømt til forvaring.

Advokaten peker også på at Breivik har fått mange brev inn og ut stanset, og i en periode var all korrespondanse stanset.

– Han er den han er og skriver det han skriver. Myndighetene må ta et visst hensyn til det, sier Storrvik.

Les også: Følg Breivik-rettssaken direkte

Umenneskelig og nedverdigende

Anders Behring Breivik mener menneskerettighetene er krenket i hele perioden som er gått siden han ble pågrepet 22. juli for fem år siden og fram til i dag. Regimet innebærer brudd på retten til et privatliv og bryter med menneskerettighetenes forbud mot «umenneskelig og nedverdigende» behandling.

* Breivik ble under oppholdene på Ila fengsel utsatt for overdreven bruk av nakenransaking og påsetting av håndjern. Ifølge Breivik selv har han vært igjennom over 800 nakenransakinger uten at det ble gjort funn.

* Den første perioden etter 22. juli var det også utstrakt bruk av håndjern, i praksis hver gang han skulle bevege seg ut gjennom celledørene.

* Det blir lagt svært strenge begrensninger på hans kontakt med andre mennesker. All kontakt med besøkende skjer mens Breivik og den besøkende er atskilt av en glassvegg. Etter at moren var på besøk i 2013, har Breivik ikke hatt kontakt med andre enn profesjonelle aktører og advokater.

* Fengselet leser igjennom og sensurerer Breivik brevkommunikasjon med omverdenen. Det bidrar til bruddet på retten til å etablere relasjoner med andre mennesker, ifølge advokaten.

Storrvik viste til at forsøk med lettelser i soningsregimet i liten grad er forsøkt, dette til tross for at Breivik har hatt en god oppførsel hele tiden i fengselet.

Les også: Emberland: – Breivik er en svært farlig mann

Har blitt nakenransaket flere hundre ganger

Terrordømte Anders Behring Breivik er blitt nakenransaket flere hundre ganger i fengsel, ifølge advokat Øystein Storrvik.

Da rettssaken om Breiviks soningsforhold startet i Skien fengsel tirsdag, gikk Breiviks advokat gjennom flere konkrete eksempler på det han mener kan være nedverdigende behandling.

Det første han tok opp, var nakenransakelser i Ila fengsel.

Breivik klagde på soningsforholdene allerede i 2012. Han hevdet da at han var blitt nakenransaket rundt 800 ganger. Fengselsprotokollene viser imidlertid at det er snakk om 117 nakenransakelser i 2011, 199 i 2012 og 76 i 2013. Bruken av nakenransakelser skal ha vært mindre omfattende og regelmessig etter at han ble flyttet fra Ila til Skien fengsel.

– Spørsmålet er hvorfor så stort omfang når man ikke finner noe, sa Storrvik i sitt innledningsforedrag i retten.

Storrvik mente også det kunne stilles spørsmål ved omfanget av bruk av håndjern på Ila og ved bruk av nattinspeksjoner. Breivik ble satt i håndjern rundt 700 ganger i 2011 og over 1.000 ganger i 2012.

Les også: Bildene av Breivik gjør statsministeren trist

– Vil neppe slippe ut

Det er lite eller ingenting ut fra måten Breivik framsto på som vitner om at han har endret seg siden forrige gang han var i retten. Likevel trakk hans prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik, fram nettopp den tiden som er gått siden pågripelse og dom – og den lange tiden Breivik samlet sett kommer til å sitte fengslet – som viktige grunner til å lempe på restriksjonene rundt høysikkerhetssoningen i Skien.

Dagens regime bryter med menneskerettighetenes forbud mot umenneskelig og nedverdigende behandling og fratar Breivik retten til et privatliv, framholdt han da han holdt sitt innledningsforedrag. Breivik ønsker varige lettelser i regimet, fordi han venter å bli sittende fengslet svært lenge.

– Norske myndigheters plan for Breivik ser ut til å være at han skal tilbringe hele sitt liv i fengsel med særlig høy sikkerhet. Det er et viktig bakteppe for denne saken, sa Storrvik.

Han benektet at Breivik har vikarierende motiver med å trekke staten for retten.

– Denne saken er ikke reist for at Breivik skal få komme tilbake til offentlighetens lys, sa han.

Brevik-rettssaken er i gang. Se video under:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus