Meny

Bildene av Breivik gjør statsministeren trist

Statsminister Erna Solberg (H) blir trist av å se bildene av Anders Behring Breivik fra rettssaken. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) har stor forståelse for dem som synes det er tøft å se nye bilder av massedrapsmannen Anders Behring Breivik.

Bildene fra rettssaken i Skien fengsel gjør inntrykk også på henne. Å se Breivik igjen, gjør en trist til sinns, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

– Det er en påminnelse om alt det grusomme han har stått for, fastslår hun.

– Jeg forstår at dette løfter mange menneskers følelser, og at det er vanskelig og vondt. Det skal vi ha dyp respekt for.

Statsministeren fastholder likevel at det er riktig å gi Breivik anledning til å prøve sin sak for retten.

– Vi må ikke fire på rettsstatsprinsippene våre, sier hun.

Les også: Følg Breivik-rettssaken direkte

Får internasjonal mediedekning

Anders Behring Breiviks nazilignende hilsen får stor oppmerksomhet også i internasjonale medier.

Rundt 15 internasjonale medier er til stede i rettssalen i Skien fengsel, blant andre nyhetsbyråene Reuters, AFP og AP og store aktører som Die Welt og Newsweek.

New York Times er blant flere som dekker saken fra Oslo, og terrordømte Breiviks stevning av staten fikk bred internasjonal omtale tirsdag.

– Han startet saken med en provoserende gest, skriver tyske Der Spiegel om hvordan Breivik fremførte noe som lignet en nazihilsen da håndjernene ble fjernet i rettssalen.

– Den norske massemorderen Anders Behring Breivik ga nazihilsen da han vendte tilbake til retten, lyder det fra den britiske kringkastingen BBC.

Les også: Emberland: – Breivik er en svært farlig mann

Test

– Norges statsfiende nummer 1 tilbake i retten. Denne gang som saksøker, skriver tyske Die Welt og tar for seg spørsmålet om hvordan en rettsstat som vektlegger menneskerettigheter, skal straffe en mann for drapet på 77 mennesker.

– Saken anses som en test av Norges rettssystem og kan gjenåpne smertefulle sår for ofrenes familier, i et land som har prøvd å glemme mannen bak landets verste angrep siden andre verdenskrig, skriver AFP i en lang sak fra første dag i retten i Skien.

Les også: Breivik gjorde ny høyreekstrem hilsen i retten

Direkte

Også svenske og danske medier dekker saken bredt, og aviser som Jyllands-Posten , Dagens Nyheter og Aftonbladet har direkterapportering fra Skien.

Den britiske tabloiden Daily Mail la rettssaken på topp på nettsidene sin tirsdag.

– Breivik gjør nazihilsen når han innleder søksmål mot Norge for brudd på menneskerettighetene ved å holde ham i isolasjon – hvor han har datamaskin og PlayStation, lyder overskriften.

Les også: Ila fengsel rekonstruerte Breiviks celler for at retten skulle få se

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus