Meny

Advokatene åpner Breivik-rettssaken


Følg direktesendingen fra Skien fengsel fra kl 08.30

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 9 tirsdag settes retten i gymsalen i Skien fengsel der Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Åpningsdagen er i sin helhet viet advokatene.

Retten settes eksakt klokken 9, og klokken 9.15 er det Breiviks advokat Øystein Storrvik som starter med sitt innledningsforedrag. Storrvik skal redegjøre for Breiviks syn og fortelle kort om hvilke beviser som vil bli framlagt.

Følg direkterapportering fra saken nederst i artikkelen.

Storrvik ønsker gjennom rettssaken å sannsynliggjøre for retten at soningsforholdene på avdeling for særlig høy sikkerhet er i strid med menneskerettighetene og har påført Breivik isolasjonsskader.

Som saksøkt får staten ordet etter saksøker. Advokat Marius Emberland fra Regjeringsadvokaten slipper til orde med sitt innledningsforedrag klokken 12.45. Han har motsatt syn på sakens tema og vil begrunne hvorfor soningsregimet etter hans syn ligger godt innenfor menneskerettighetene.

Bakgrunn: Rettsstrid om Breivik er isolasjonsskadd eller ikke

Den sivile rettssaken om soningsforholdene til terrordømte Anders Behring Breivik starter i Skien fengsel tirsdag. Breiviks advokat Øystein Storrvik var mandag på befaring i Ila fengsel, der Breivik sonet før han ble flyttet til Skien i september 2013. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Breivik på onsdag

Breivik mener soningsforholdene han har sonet under både ved Ila fengsel og forvaringsanstalt og ved Skien fengsel, bryter med menneskerettighetene særlig når det gjelder Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.

Først på rettssakens andre dag får Breivik selv komme til orde med sitt syn på soningsforholdene. Det er satt av tre timer til den terrordømte 37-åringens forklaring

Til sammen fire dager er satt av til rettssaken, og det skal føres åtte vitner. Det skal også gjennomføres befaringer i Ila og Skien fengsler. Det er sikkerhetshensyn som gjør at saken føres i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien.

Les også: Breivik i vitneboksen først onsdag

Isolasjonsskader

Hvorvidt Breivik har fått isolasjonsskader i fengsel, blir et sentralt stridsspørsmål under rettssaken i Skien. Ja mener Storrvik. Nei, mener Emberland.

Spesialist i psykiatri, Pål Hartvig, som har langvarig forskningsbakgrunn i fengsels- og rettspsykiatri, mener på sin side at det ikke finnes objektive kriterier for slike skader.

– Det finnes ingen diagnoseliste som viser at akkurat slike og slike symptomer tilsvarer isolasjonsskader. Det er en veldig relativ vurdering, sier Hartvig til NTB.

Les også: Dette er Breiviks søksmål

Følg rettssaken direkte her:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus