Meny

Ila fengsel rekonstruerte Breiviks celler for at retten skulle få se

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen før den sivile rettssaken om soningsforholdene til Anders Behring Breivik starter, var retten og aktørene på befaring i Ila fengsel.

– Det var et lukket rettsmøte, så jeg har lite jeg kan fortelle fra befaringen. Vi og retten har fått se hvordan Breivik soner og en del viktige rutiner knyttet til soningen hans, sier advokat Øystein Storrvik til NTB.

Han skal representere Anders Behring Breivik når Oslo tingrett tirsdag starter behandlingen av søksmålet mot den norske staten. Sentralt står nettopp hvilke restriksjoner som er lagt på Breivik og hvilke fysiske forhold han soner under.

– Det er dette som er sakens kjerne, ikke bare de ytre fasilitetene, men også rutiner og begrunnelser for rutiner vil være sentralt i saken, sier Storrvik.

Ville se selv

Det ble tidlig klart i rettsprosessen at Oslo tingrett ønsket å se soningsforholdene til Breivik med egne øyne. Befaringen på Ila begrunnes med at retten og aktørene skal få et inntrykk av hvordan soningsforholdene på Ila var for Breivik før han ble flyttet til Skien i september 2013.

Hvis retten kommer til at soningsregimet rundt Breivik er så strengt at det påfører ham skader og strider med menneskerettighetene, vil det kunne medføre lettelser i restriksjoner.

Advokat Marius Emberland fra regjeringsadvokaten mener soningsforholdene er strenge, men at de ikke bryter med Menneskerettighetsdomstolens tolkning av hvordan rettighetene skal praktisertes.

Samme oppfatning

Det er ingenting ved forholdene på Ila som var egnet til å endre statens oppfatning, understreker Emberland.

– Vi har sett cellene han disponerte og diverse andre ting. Dette har gitt retten et godt grunnlag å foreta sine vurderinger på, sier han.

Området som Breivik disponerte, har vært under ombygging, men skal ha blitt rekonstruert med tanke på befaringen.

Da Breivik satt på Ila i påvente av at avdeling for særlig høy sikkerhet i Skien fengsel skulle ferdigstilles, disponerte han også tre celler her. En av dem ble brukt til trening.

Den samme strukturen er det i Skien. Breivik har tre celler, tilgang til sin egen luftegård og driver botrening, som blant annet innebærer at han får lage mat selv.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus