Mistet Elisabeth (16) på Utøya – vil se Breivik igjen i retten

Freddy Lie mistet datteren Elisabeth Trønnes Lie (16) på Utøya, og datteren Cathrine (18) ble skutt og hardt skadd. Han kaller tiden årene som har gått siden terrorangrepene for en konstant kamp. Når datterens drapsmann skal vise seg i offentligheten igjen denne uken, ønsker han å være til stede. Her fra ettårsmarkeringen ved Oslo domkirke i 2012.
Freddy Lie mistet datteren Elisabeth Trønnes Lie (16) på Utøya, og datteren Cathrine (18) ble skutt og hardt skadd. Han kaller tiden årene som har gått siden terrorangrepene for en konstant kamp. Når datterens drapsmann skal vise seg i offentligheten igjen denne uken, ønsker han å være til stede. Her fra ettårsmarkeringen ved Oslo domkirke i 2012. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som eneste pårørende etter 22. juli-terroren vil Freddy Lie være til stede i Skien under rettssaken Anders Behring Breivik har anlagt mot staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag starter den sivile saken om terrordømte Anders Behring Breiviks (37) soningsforhold. Breivik hevder graden av isolasjon og kommunikasjonskontroll han har vært underlagt i årene han har sittet fengslet, bryter med menneskerettighetene.

77 mennesker mistet livet under Breiviks to terroraksjoner på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Breivik ble i 2012 dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene – de verste i Norge noensinne.

Kontroll

De mange etterlatte, overlevende og berørte stålsetter seg for en ny runde med støy og medieoppslag om Breivik. Svært mange har varslet at de kommer til å gjøre det de kan for å skjerme seg under de fire dagene rettssaken pågår, ifølge Nasjonal støttegruppe etter 22. juli.

For Freddy Lie, som mistet datteren Elisabeth Trønnes Lie (16) på Utøya og som fikk Elisabeths storesøster Cathrine livstruende skadd hjem, er det derimot viktig å være til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er min måte å takle det på, for jeg føler det gir meg mer kontroll. Hvis man skal klare å skjerme seg fra det som skal skje i retten, er man nødt til å dra et sted uten kontakt med omverdenen overhodet. For meg er det da bedre å være der, sier Lie til NTB.

Innsikt: Dette er Breiviks søksmål mot staten

– En parodi

Han skal, som den eneste direkte berørte, være til stede under rettssaken i Skien fengsel når Breivik skal forklare seg onsdag. Bortsett fra den første rettsdagen, hvor han følger saken via videolink i Oslo tingrett, vil han være til stede i Skien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lie kaller rettssaken en parodi.

– Det er bare tull. På nytt skal han få vise seg fram. Etter min mening handler dette også om profesjonelle aktører som ser en anledning til å profilere seg, sier Lie.

Han vet ikke hvordan han vil reagere på å se datterens drapsmann igjen. Lie var til stede under så godt som hele rettssaken mot Breivik i 2012. Den gangen klarte han å «nulle han ut», forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støttegruppen etter 22 juli tror rettssaken vil skape triggere

– En kamp

Det har vært tunge år siden Elisabeth ble drept og Cathrine kom sønderskutt tilbake fra AUFs sommerleir, forteller Lie.

Han forteller om slitsomme prosesser med Nav og andre offentlige instanser for å få hjelp og støtte både for han selv og datteren Cathrine.

– Det har vært en kamp på så mange måter, konstaterer Lie.

Les også: Åpner for at menneskerettighetene kan tøyes i Breivik-saken

Etter hendelsen fikk han konstatert posttraumatisk stressyndrom. Etter å ha forsøkt å stå i jobben som anleggssjåfør i årene etterpå, klarte han til slutt ikke mer og fikk innvilget uføretrygd i fjor. En skjebne han deler med flere av de etterlatte og rammede.

– Det vi alle sliter med, er hvordan vi skal lære oss å leve med det som har skjedd. Jeg har ennå ikke funnet ut av det. Jeg trodde jeg hadde vært i bånn, men for meg ble denne julen den tyngste siden hendelsen. Det er vanskelig å se veien videre, forteller han.

Les også:

– Anders Behring Breivik får alltid førsteprioritet

Staten mener Breivik prøver å bygge terrornettverk

Breivik-saken kan ende i Strasbourg

Vitner i Breiviks sak mot staten:

* Åtte personer skal vitne i den sivile saken Anders Behring Breivik har anlagt mot Staten ved Justisdepartementet:

* Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og spesialrådgiver ved Ila fengsel og forvaringsanstalt

* Bjarne Haukeland, fengselslege ved Ila fengsel og forvaringsanstalt

* Bjørn Draugedalen, fengselslege ved Skien fengsel

* Knut Bjarkeid, direktør Ila fengsel og forvaringsanstalt

* Tore Stenshagen, avdelingsleder ved Skien fengsel

* Margit Kise, avdelingsleder ved Skien fengsel

* Jørgen Spangen Iversen, rådgiver ved Kriminalomsorgsdirektoratet

* Helga Fastrup Ervik, kontorsjef i forebyggingsenheten mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse ved Sivilombudsmannen.