Meny

750.000 mål mindre dyrket mark på 15 år

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste 15 årene har arealet med fulldyrket jord per innbygger i Norge blitt redusert med rundt 20 prosent. Arealet som er borte, tilsvarer rundt 100.000 fotballbaner.

For 15 år siden var det rundt to mål fulldyrket jord per innbygger i Norge. I dag er det tallet nesten nede i 1,5 mål, skriver Nationen. Bortfallet av matjord er størst vest, nord og sør i landet. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at rundt 750.000 mål fulldyrket jord er blitt borte de siste 15 årene, et område som altså tilsvarer over 100.000 fotballbaner.

Byer som vokser og matjord som går ut av drift i såkalte marginale jordbruksområder er forklaringen på nedgangen, som i liten grad er bremset av nydyrking.

– Nedgangen er betydelig og har foregått over lengre tid. Resultatet er at selvforsyningsgraden går ned dersom avlingene holder seg på samme nivå som før, sier seniorforsker Jostein Vik ved forskningsstiftelsen Norsk senter for bygdeforskning i Trondheim.

– Det er mulig å bremse utviklingen, men det krever målrettede tiltak mot de områdene hvor nedgangen er størst, mener han.

Selvforsyningen har også gått ned de siste årene. For 15 år siden ble 45 prosent av det norske matforbruket produsert i det norske jordbruket. Nå er den andelen under 40 prosent, ifølge tall fra Helsedirektoratet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus